Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Suiker en moeheid
    Rate this post

    Er wordt altijd gezegd dat suiker energie geeft. Niets is minder waar. Suiker sloopt je. Suiker levert zeer kortstondig energie. Op de langere termijn ondermijnt het de gezondheid op onvoorstelbare wijze; zeker met de suikerconsumptie van tegenwoordig. Een hoge suikerinname wordt niet alleen in verband gebracht met overgewicht en diabetes (suikerziekte), maar ook met moeheidsklachten.

    Iedereen kent wel de gewone witte suiker. Er zijn echter veel producten die hetzelfde effect hebben als suiker. Suiker wordt ook wel een ‘snelle koolhydraat’ genoemd. Dat betekent dat het snel in het bloed wordt opgenomen. Het lichaam wil die suiker in het bloed binnen bepaalde grenzen houden en doet dat onder andere met behulp van insuline. Er moet dan snel en veel insuline gemaakt worden. Het gevolg is echter dat daardoor de waarde in het bloed snel daalt en onder de grens schiet, waardoor je weer trek krijgt in suiker enzovoort. Die wisselende bloedsuikerwaarden zijn op den duur zeer ongezond. Het is bijvoorbeeld slecht voor de bloedvaten, maar je wordt er ook moe van en je kunt er prikkelbaar van worden. Uiteindelijk begeven de insuline producerende cellen het (van de alvleesklier) en je hebt diabetes type 2 (vroeger ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar tegenwoordig kan het al bij jonge kinderen voorkomen).

    Helaas wordt suiker en/of de zoetstof glucosefructosestroop (dat dezelfde samenstelling heeft) aan zo ongeveer alle verpakte producten toegevoegd. Frisdranken bevatten veelal veel glucosefructosestroop, maar ook ontbijtkoek en de zogenaamde ‘gezonde tussendoortjes’, zoals al die granenrepen die soms zelfs ‘Goed bezig’ worden genoemd. Verder bevat suiker alleen lege calorieën, hetgeen betekent dat het vitaminen en mineralen aan het lichaam onttrekt bij het verwerkingsproces. Vitaminen en mineralen zijn betrokken bij alle biochemische reacties die daarvoor nodig zijn.

    Daarbij komt dat door het veredelen van tarwe (om de opbrengst te vergroten) het zetmeel van tarwe zodanig is veranderd van structuur, dat het ook een snel opneembare koolhydraat is geworden. Dus als je je boterham dan ook nog met zoetigheid belegt, heb je een dubbel negatief effect.

    Het gebruik van zoetstoffen die geen invloed hebben op de insulineproductie (zoals aspartaam) is geen oplossing. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zoetstoffen overgewicht in de hand werken.
    En overgewicht gaat vaak samen met diabetes.

    De langetermijneffecten van overgewicht en diabetes zijn bijzonder vervelend. Het goede nieuws is dat die narigheid op eenvoudige wijze is te voorkomen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply