Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Menopauzepoli: ‘We nemen veel tijd om de klachten te bespreken’
    Rate this post

    Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang of menopauze. Het is een periode in het leven van vrouwen waarin er veel verandert, niet alleen in hormonaal opzicht. Het is ook het begin van een andere levensfase. Kinderen de deur uit, een heroriëntatie in de werksituatie, en soms toenemende mantelzorg voor ouders.

    De menopauze is het einde van de vruchtbare levensfase. De eierstokken worden langzamerhand minder actief, de menstruaties veranderen en houden uiteindelijk op. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn. Onregelmatige of langdurige bloedingen veroorzaken soms bloedarmoede en moeheid. Hiervoor bestaan goede en vaak simpele behandelingen. Opvliegers en nachtzweten verstoren de nachtrust, wat kan bijdragen aan een verergering van psychische klachten, zoals gejaagdheid of futloosheid. Ook andere klachten komen voor, zoals spier- of gewrichtspijnen. Soms spelen er seksuele klachten, zoals minder zin in vrijen en pijnklachten ten gevolge van een droge vagina. Gelukkig hebben de meeste vrouwen geen overmatige last van overgangsklachten. Maar andere vrouwen hebben zoveel klachten, dat zij niet meer goed kunnen functioneren. Begeleiding op de Menopauzepoli van het Flevo­ziekenhuis is dan zinvol. Ook vrouwen die na een behandeling voor borstkanker plotseling in de overgang zijn gekomen, zijn van harte welkom.

    Met of zonder hormonen
    Sinds 1 januari zijn er – naast verpleegkundige Mirjam Hartsuiker – twee vrouwelijke gynaecologen op de Menopauzepoli werkzaam: Nicole Horrée en Gunilla Kleiverda. Gunilla Kleiverda: ‘We onderzoeken bij elke vrouw met hinderlijke klachten of de klachten door de overgang veroorzaakt worden. Is dat het geval, of speelt er iets anders? Daar nemen we de tijd voor. Als het overgangsklachten zijn, geven we informatie over mogelijke behandelingen, met of zonder hormonen. Klachten van opvliegingen en nachtzweten zijn vaak goed te verhelpen met een behandeling met hormonen. We bespreken vragen en zorgen van vrouwen over hormoongebruik en geven informatie over de voor- en nadelen. Daarnaast geven we ook adviezen over een gezonde levenswijze en behandeling met niet-hormonale middelen.’

    Een afspraak maken Je kunt een afspraak maken voor de Menopauzepoli na verwijzing door je huisarts via mijnFlevoziekenhuis.nl. Met de afspraak krijg je informatie en de vragenlijst digitaal toegezonden. Je kunt ook bellen met de polikliniek Gynaecologie: 036-8688700. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Zeg er dan duidelijk bij dat je een afspraak wilt maken voor de Menopauzepoli.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply