Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Thuis blijven wonen met dementie
    Rate this post

    Bij mensen die dement zijn en nog thuis wonen, doen zich binnens- en buitenshuis geregeld gevaarlijke situaties voor. Volgens de stichting Alzheimer Nederland maakt 75% van de mantelzorgers zich grote zorgen over onveilige situaties waarin ­demente patiënten verzeild raken. Door de bezuinigingen in de zorg is verhuizen naar een verzorgingshuis meestal geen optie. Gelukkig zijn er wel praktische oplossingen voor de veiligheidsproblemen in en om het huis.

    In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste vorm is. Bij deze hersenaandoening raakt de patiënt langzaam steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Gelukkig kunnen de meeste dementerenden thuis blijven wonen. Voor hun partners en kinderen is de zorg vaak een zware last, vooral omdat het gedrag van de patiënt verandert. Als mantelzorger heb je ook het gevoel dat je langzaam je partner, vader of moeder verliest. En de zorg voor het geliefde familielid botst ook nogal eens met de drukke baan en zorg voor de eigen kinderen. Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Daardoor kunnen zij hun dementerende partner, vader of moeder niet altijd de aandacht geven die nodig is om onveilige situaties te voor­komen. Denk daarbij aan het eten van bedorven voedsel, het oplopen van brandwonden of het innemen van ­verkeerde medicijnen. Buitenshuis gebeurt het dat ­dementerenden verdwalen.

    Praktische oplossingen
    Volgens Home Instead Thuisservice bestaan er alledaagse en praktische oplossingen die het mogelijk maken thuis een veilige omgeving te scheppen. Oplossingen voor mantelzorgers om respectvol met moeilijk gedrag om te gaan en mensen met dementie actief te houden door hen te betrekken bij alledaagse activiteiten. Mantelzorgers kunnen hun zware taak verlichten door eenvoudige gedragstechnieken toe te passen en te werken met een levensboek.

    Vraag een pgb aan
    Gelukkig hoeven mantelzorgers er niet meer alleen voor te staan. Sinds 1 januari 2015 hebben senioren wettelijk recht op een persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers naar eigen behoeften hulp inkopen. Ze bepalen dan zelf door wie, wanneer en hoe lang ze ondersteuning in huis willen halen.

    Mantelzorgers die meer informatie willen, of advies, ­kunnen contact opnemen met Home Instead Thuisservice in Den Haag.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply