Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tips voor meer verbinding in je relatie
    Rate this post

    In Relatie EHBO #1 heb je kunnen lezen over de dynamiek tussen de ‘schildpad’ en de ‘chimpansee’. Je hebt misschien voor jezelf al onderzocht in welke situatie jij gedrag van de schildpad of de chimpansee vertoont, en welke emoties daarbij gepaard gaan. Dit zijn de emoties die meer aan de oppervlakte liggen. Als je een conflict hebt, merk je dan dat jullie gesprek steeds volgens een terugkerend patroon verloopt? Vaak zijn deze gesprekken emotioneel beladen. Hoe het gesprek verloopt, is belangrijker dan het gesprek zelf. Hoe jullie op dat moment op elkaar reageren, lijkt voor jullie de beste manier om met de situatie om te gaan, maar drijft jullie steeds verder uit elkaar.

    Als jij en je partner lastige conflicten hebben, moet je als eerste het patroon herkennen. Je kunt je relatie alleen veranderen, als je ontdekt welk patroon jouw relatie in een negatieve spiraal brengt. Relatiedeskundigen beschrijven drie verschillende patronen of ‘dansen’ die herkenbaar zijn voor problematische relaties. We noemen ze: ‘protesteren en terugtrekken om bij elkaar te blijven’, ‘veel geluid maken om gehoord te worden’ en ‘conflicten vermijden ten koste van alles’. De meest voorkomende negatieve interactie cirkel is het patroon van ‘protesteren en terugtrekken’.

    Diepere gevoelens

    Om te voelen welke emoties er diep vanbinnen leven, moeten we wat meer gaan snorkelen onder ‘de zee van emoties’, of wanneer het lukt ‘diepzeeduiken’. Als je alleen maar snorkelt, en net iets onder het oppervlak van je moeilijke interactiecirkel duikt, kom je emoties tegen die het duidelijkst aanwezig zijn in je negatieve cirkel. Dit zijn bijvoorbeeld frustratie, wrevel, hulpeloosheid, lijdzaamheid of opgeven. Als je dieper onder de oppervlakte duikt, kom je diepere gevoelens tegen, zoals angsten, kwetsbaarheden en onzekerheden. Dit noemen we ‘primaire emoties’ of ‘kernemoties’.

    ‘Schakels van een lange ketting’

    Relatiedeskundige Annemarie Oerlemans: ‘De interactiecirkel tussen mij en mijn man zag er vroeger ongeveer zo uit: wanneer ik iets wilde bespreken met mijn echtgenoot en hij zag dat ik mijn wenkbrauw optrok, kreeg hij een ongemakkelijk gevoel dat er weer iets mis was. Gevolgd door de gedachte: ‘Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?’, en daarna een stille aftocht naar een andere kamer. Ik zag hem de kamer uitlopen, en dat bracht weer een reeks emoties bij mij teweeg. Ik voelde me gefrustreerd en in de steek gelaten. Ik dacht: ‘Waarom moet ik altijd alles alleen doen?’, gevolgd door een woedende kreet: ‘Jij loopt ook altijd de kamer uit!’ De boze klank in mijn stem triggerde weer een hoop emoties en reacties bij mijn echtgenoot. En zo stroomden de triggers, gevoelens, gedachten en acties langs als schakels van een lange ketting.’

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply