Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tips voor  meer verbinding in je relatie
    Rate this post

    In Relatie EHBO#3 heb je kunnen lezen over overlevingsstrategieën die je toepast in je relatie als je de verbinding tussen jou en je partner mist. Nog even een opfrisser: de twee strategieën waren ‘overreageren’ en ‘onderreageren’. Bij overreageren wordt je boos op je partner, terwijl je je eigenlijk alleen en in de steek gelaten voelt. Bij ‘onderreageren’ sluit je je af en trek je je terug voor je partner, waardoor het niet duidelijk is voor je partner wat je precies dwars zit. Achter deze strategieën schuilen kwetsbare kernemoties: emoties die vaak te maken hebben met wat je hebt meegekregen uit je jeugd. De zomervakantie samen met je partner kan een moment zijn waarop conflicten tot uiting komen en je relatie op scherp kan komen te staan.

    Normaal gesproken zitten jij en je partner niet op elkaars lip: je hebt allebei een eigen baan, sport en sociaal netwerk. Maar nu ben je compleet op elkaar aangewezen. Dit kan irritaties, ergernissen en conflicten opleveren. Bijvoorbeeld: jullie zijn net gearriveerd op de camping. Terwijl jij staat te klungelen met de tentharingen, zegt je partner dat hij moe is van de autorit en liever even zelf een ijsje gaat halen. Een half uur later staat de tent nog niet en gaat het ook nog eens regenen. De tranen wellen op, je voelt je in de steek gelaten en alleen.
    Als je partner weer terug is van de wandeling, verberg je snel je tranen. Eigenlijk wil je roepen: ‘Waarom moet ik ook altijd alles alleen doen?’ gevolgd door een boze kreet: ‘Jij loopt ook áltijd weg als je ergens geen zin hebt!’ Maar je besluit om niets te zeggen. Je partner begrijpt niet waarom je geen antwoord geeft op zijn vraag of je ergens mee zit, en uit dat in irritatie en boosheid door te schreeuwen: ‘Waarom zeg je nooit wat er nou is? Je verpest altijd de sfeer!’

    Conflict aan de oppervlakte
    Als jij en je partner ergernissen, irritaties en conflicten hebben, is het eerst zaak om het patroon te herkennen. Want hoogstwaarschijnlijk is het niet de vakantie die er ineens voor zorgt dat jullie elkaar niet meer kunnen luchten of zien. De vakantie zorgt ervoor dat dat wat er al veel langer speelde, ineens aan de oppervlakte wordt gebracht. Je kunt je relatie alleen veranderen als je ontdekt welk patroon jouw relatie in een negatieve spiraal brengt. Relatiedeskundigen onderscheiden drie verschillende negatieve patronen die herkenbaar zijn in relaties waarin veel conflicten bestaan. Dit zijn: ‘protesteren en terugtrekken om bij elkaar te blijven’, ‘veel geluid maken om gehoord te worden’ en ‘conflicten vermijden ten koste van alles’. Het eerste patroon ‘protesteren en terugtrekken’ komt het meeste voor. Waar jij je terugtrok door je mond te houden en jezelf af te sluiten (onderreageren), begon jou partner te protesteren door zichzelf te verdedigen en het probleem niet (alleen) bij zichzelf te leggen (overreageren). In EFT-relatietherapie leren jij en je partner om naar elkaars gevoelens te luisteren. Ook wordt er gekeken naar welke kernemoties er onder jouw of jullie gedrag schuilen. Omdat deze kernemoties niet van buitenaf zichtbaar zijn, is het zaak om te weten waar deze vandaan komen. Zo wordt jullie bewustzijn hiervan groter, zodat je je op den duur weer gelukkiger kunt voelen in je relatie en meer verbondenheid ervaart.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply