Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Troost bij verlies
    Rate this post

    Iets verliezen wat jou dierbaar is: het zet je leven op z’n kop en het doet je uit ­balans raken. Merk je dat je er niet zo goed uitkomt in je eentje, dan kan het fijn zijn om dit samen te doen. Een verliesbegeleider kan jou bijvoorbeeld steunen.

    Met verlies krijgen we allemaal te maken. Soms wil je je verlies niet delen met de mensen in je omgeving en wil je eens met iemand anders praten. Soms weet je niet bij wie je terecht kan met je verhaal of weet je de woorden niet te vinden. Het is dan belangrijk dat je wel iemand hebt die er voor je is en naar je luistert.

    Vormen van verlies
    Verlies is er in veel vormen: je verliest een dierbare, je gezondheid (bij ziekte), je relatie of je baan. Soms was je er al een beetje op voorbereid, soms overvalt het je ­compleet. Het verliezen van iets of iemand wat jou dierbaar is, kan invloed hebben op allerlei gebieden in je leven. Zo kan het verlies van een dierbare effect hebben op je werk. Misschien vragen je collega’s na een tijdje of je weer eens meegaat naar de vrijdagmiddagborrel of het bedrijfsfeestje, terwijl jij met je hoofd nog heel ergens anders bent. Hoe betrokken je werkgever en je collega’s ook zijn bij de pijn en het verdriet dat jij doormaakt, zij weten niet hoe jij je écht voelt. Maar ook het verliezen van je baan kan veel impact hebben. Het kan zijn dat je een hele poos voor een werkgever gewerkt hebt en nu met het idee komt te zitten dat je zomaar aan de kant wordt gezet. Zulke gevoelens van boosheid, verdriet, angst en onzekerheid zijn niet te voorkomen. Het is zaak om er niet in vast te komen te zitten. Het delen van je gevoelens kan een énorme opluchting zijn.

    Begeleiding en ondersteuning
    Merk je dat je de behoefte hebt om je hart bij iemand te luchten over je verlies? Dan zouden één of meerdere ­sessies met een verliesbegeleider een uitkomst kunnen zijn. In de gesprekken kun je je hart luchten en je gevoelens ­delen. Bij verliesbegeleider Nelly Troost wordt ­gekeken naar jouw symptomen van rouw na je verlies. ­Jullie ­bespreken wat jou op dit moment het meest raakt, ­bijvoorbeeld verwarring over je gevoelens of het wegvallen van een ­toekomstperspectief. Samen onderzoeken jullie wat helpend kan zijn in jouw proces. Dat gebeurt door het stilstaan bij de herinneringen die voor jou belangrijk zijn. Deze herinneringen kunnen helpen om weer verder te gaan. Ook wordt je sociale netwerk onder de loep genomen. Welke mensen kunnen van steun zijn en hoe kan deze steun versterkt worden? Merk je dat je steeds in bepaalde situaties last krijgt van angst en onzekerheid, dan kan hier ook bij worden stilgestaan. Samen kijken jullie naar hoe jij weer je weg weer kan vinden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply