Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Uit elkaar: en dan?
    Rate this post

    Verdriet, teleurstelling en soms een sprankje opluchting. De liefde is over en de scheidingspapieren liggen op tafel. Nu breekt er een periode aan waarin er veel moet worden geregeld. Niet alleen moet je je hoofd breken over allerlei vraagstukken, ook ben je in de rollercoaster van emoties beland.

    Hoe regel je alles en waar begin je? En vooral: hoe moet het met de kinderen. Zij hebben er niet voor gekozen. Natuurlijk ligt er geen kant-en-klaar stappenplan voor je klaar wanneer je gaat scheiden. Maar het kan wel helpen om net dat kleine beetje houvast te hebben door middel van een ouderschapsplan.

    Maak afspraken over de kinderen
    Wie gaat er voor de kinderen zorgen? Een ontzettend belangrijke vraag: misschien wel de belangrijkste. Als je wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan opstellen. Hier staan de onderwerpen als de dagelijkse zorg, communicatie en de financiën in beschreven. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het maken van het ouderschapsplan. Voor de kinderen is het van het grootste belang dat de ouders duidelijke afspraken maken, zodat conflicten voorkomen kunnen worden. Uiteraard kan de mediator jou en je partner hierin begeleiden. Het belangrijkste is dat ouders zich samen verantwoordelijk voelen voor de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Voor én na de scheiding.

    Verplichte onderdelen in het ouderschapsplan
    Je mag in principe zelf bepalen welke afspraken jij en je partner besluiten vast laten leggen. De wet stelt wel een aantal minimumeisen. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:
    – hoe je de zorg en opvoeding regelt en hoe je de omgang met de kinderen regelt
    – hoe je elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze
    – de kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen
    Andere belangrijke onderwerpen om afspraken over te maken, zijn: dagelijkse zorg, sport, medische zorg, vakantie, verjaardagen en halen en brengen.

    Scheidingsmediation
    Als jullie gaan scheiden, maar er samen niet uitkomen, kan een scheidingsmediator een goede oplossing zijn. Scheidingsmediator Diane van Heeswijk helpt graag bij het regelen van de praktische zaken, zoals een ouderschapsplan rond de scheiding. Maar ook voor emotionele zaken kan Diane helpen. Diane: ‘In de orkaan die scheiding heet, komt er zoveel op je af, dat je vaak niet helder ziet wat je allemaal moet regelen en hoe je dat het beste kunt doen. Als jullie kinderen hebben, dan wordt het nóg lastiger, want zij hebben alle steun en aandacht hard nodig in deze periode. Mediation biedt het voordeel dat de partijen er qua communicatie vaak op vooruit gaan. Je wilt weliswaar niet je verdere leven met elkaar doorbrengen, maar je blijft altijd samen ouders van jullie kinderen. Duidelijke communicatie en zoveel mogelijk wederzijds begrip is dan ontzettend belangrijk. Andere voordelen van mediation zijn dat beide partijen tevreden zijn met de gemaakte afspraken en zich er beter aan houden. Bovendien scheelt mediation geld, omdat je maar één tussenpersoon nodig hebt in plaats van voor iedere partij één advocaat.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply