Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Van puber naar jongvolwassene…
    Rate this post

    De puberteit is een bijzondere, maar ook een heel complexe periode. Er is waarschijnlijk geen andere leeftijdsfase waarin zulke grote veranderingen plaatsvinden als tijdens de ­adolescentie. Gemiddeld duurt deze periode van het 10e tot het 16e levensjaar.

    De puberteit zorgt samengevat allereerst voor veranderingen in het uiterlijk, waardoor de omgeving anders op hen gaat reageren. Ze worden zich bewuster van hun lichaam, waardoor onzekerheid en schaamte kan ontstaan. Veranderingen in hormonen zorgen ervoor dat emoties vaker heftiger opspelen en niet altijd in balans zijn. Ten slotte vinden er veranderingen in de hersenen plaats, deels gestuurd door hormonen, die ervoor zorgen dat ze anders denken, een andere rol krijgen in de groep en de relatie met de ouders verandert. Het deel in de hersenen, de prefrontale cortex, waar mensen mee plannen, zichzelf mee tot de orde roepen en waarmee verstandig gedrag wordt gestuurd, blijft in de eerste jaren fors achter in ontwikkeling. Daarom zijn pubers vaak impulsief en een speelbal van hun emoties en gedachten. Rond het 16e/17e levensjaar keert de rust terug in het puberhoofd, omdat de prefrontale cortex dan ook is gaan werken. De hersenen rijpen dan nog wel door tot ongeveer 20 jaar.
    Coaches en therapeuten komen veelvuldig jongvolwassenen tegen die niet lekker in hun vel zitten, uit balans zijn, depressief zijn of angst-, eet- of persoonlijkheidsstoornissen hebben ontwikkeld. Soms hebben pubers problemen in het contact met anderen, voelen ze zich onzeker, onbegrepen of eenzaam en/of doen zich moeilijkheden voor in het contact met de ouders. NEI is een unieke methode om hiermee aan de gang te gaan. Kijk voor meer informatie op de site van Praktijk Eigen Plek.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply