Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Van wandelen tot Toega: dit waren dé sporttrends van 2018
    Rate this post

    In 2018 kozen steeds meer Nederlanders voor een ‘healthy lifestyle’. Wie weet hoor jij ook wel bij deze groep, die zich fitter dan ooit voelt. Het einde van een hopelijk sportief jaar komt alweer in zicht. Tijd voor een terugblik. Wat waren dé sportieve trends van 2018?

    Wandelen is populairder dan ooit
    Sportwinkels werden in 2018 druk bezocht. Mensen kochten met een JD Sports kortingscode bijvoorbeeld een paar sportschoenen om activiteiten te ondernemen in de buitenlucht. De populariteit van buitensporten en wandelen is het afgelopen jaar namelijk sterk toegenomen. Met name wandelen is een echte trend. Uit onderzoek blijkt dat meer dan tien miljoen Nederlanders dit graag doen. Met name dat het goedkoop is, toegankelijk en voor veel mensen makkelijk te doen geeft de doorslag. Dit aantal ligt een stuk hoger dan in 2010. Voornaamste redenen om te wandelen zijn de mooie natuur, de frisse buitenlucht en dat je even alle drukte van het dagelijks leven achter je laat.

    Bijzondere hardloopwedstrijden
    Niet iedereen heeft zin in lange wandelingen. Voor sportievelingen die de voorkeur geven aan meer snelheid zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Zo werden in 2018 steeds meer hardloopwedstrijden in bijzondere omstandigheden georganiseerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een evenement waarbij hardlopers achter na werden gezeten door zombies? Ook hardlopen met een app is inmiddels niet meer weg te denken uit de sportwereld. Apps bieden allerlei extra mogelijkheden, zoals het meten van de snelheid en het aantal afgelegde kilometers. Lekker kostenefficiënt ook, want er zijn veel gratis of relatief goedkope apps te vinden. Zorg er wel voor dat je de app goed hebt geïnstalleerd, zodat alle gegevens kloppen.

    Wearable tech
    Een nieuwe trend op het gebied van sporten en hardlopen is de zogeheten ‘wearable tech’. Dit zijn accessoires zoals horloge, armband of bril die je kunt dragen tijdens het sporten. Vervolgens geven ze je handige informatie tijdens het sporten, zoals je bewegingspatronen en lichaamssamenstelling. Dit is veel geavanceerder dan een gemiddelde app. Je krijgt er veel inzicht in je gezondheid en sportprestaties door. De populariteit van wearable tech is de het afgelopen jaar dan ook sterk toegenomen. Waar deze gadgets in het begin vrij duur waren, zien we eigenlijk altijd dat je na verloop van tijd flinke korting kunt krijgen. Met uitschieters tijdens speciale actiedagen als Black Friday of de BTW Vrije Dagen van de MediaMarkt.

    Powerliften
    Een deel van Nederlanders die gezonder wil leven sport liever binnen dan buiten. Fitness is in dat geval een veelgekozen optie. Het afgelopen jaar stond bol van de fitnesstrends. Een daarvan is het powerliften, waarbij men gaat squatten met een flink aantal kilo’s. 120 of 130 kilo is geen uitzondering! Soms kiest men er voor om te ‘deadliften’. Dit zijn gewichten boven de 150 kilo. Zowel mannen als vrouwen willen er hun spierkracht mee vergroten. Een voordeel van deze vorm van fitnesstraining is dat het de ruime laat om goed te eten. Natuurlijk vereist powerliften wel veel technische training. Het is belangrijk om het rustig op te bouwen, zodat je niet geblesseerd raakt.

    Steeds vaker samen trainen
    In je eentje een sportschool bezoeken werd in 2018 minder populair. In plaats daarvan gingen steeds meer mensen samen sporten. Trainen in groepjes is een van de grootste trends van het afgelopen jaar. Het is namelijk een stuk gezelliger, vaak goedkoper (denk aan het delen van de kosten van een trainer) en je kunt elkaar motiveren. Bovendien zijn er ontzettend veel sporten die je samen kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van boksles of spinningles met een groepje? Ook in 2019 zal samen trainen waarschijnlijk populair zijn.

    Meer aandacht voor sport in het bedrijfsleven
    In de afgelopen jaren is het bewustzijn over gezond leven gegroeid. Ook in de bedrijfswereld. Er is een ware trend aan de gang waarbij steeds meer bedrijven aandacht besteden aan de gezondheid van hun werknemers. Zo bieden sommige ondernemingen speciale bedrijfstrainingen aan. Die worden niet zelden buiten georganiseerd. Na een flinke training voelt de werknemer zich energieker en productiever. Bovendien is het erg gezond om niet de hele dag binnen te zitten. Voel je je de laatste tijd een beetje moe en lusteloos? Kom dan die van de kantoorstoel af en neem deel aan bedrijfstrainingen.

    Zumba is passé, Afro is hip
    Een paar jaar geleden leek het alsof bijna iedereen op Zumba dansles ging. Die trend is inmiddels overgewaaid, hoewel het nog steeds op sportscholen wordt aangeboden. Zumba heeft dit jaar echter geduchte concurrentie gekregen van een andere vorm van dans: Afro. Je verbrandt er evenveel mee als met Zumba, maar hoeft geen gekke kreten uit te roepen. Wel train je met Afro je buikspieren, terwijl je ondertussen geniet van mooie Afrikaanse muziek. Bovendien heb je de keuze tussen verschillende Afro danssoorten, waaronder ‘Afro Décalé’ en ‘Afro Contemporary’. Wie weet komen de soepele heupbewegingen die je leert tijdens Afro dansen nog van pas op een ander feestje!

    Wees goed voor je voeten en doe aan Toega
    Bijna iedereen weet dat Yoga goed is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er bestaan ontzettend veel varianten van. Sommige richten zich zelfs op speciale onderdelen van het lichaam, zoals de voeten. Toega, zoals de naam al doet vermoeden, is daar een goed voorbeeld van. De naam is een combinatie van ‘toes’ + ‘yoga’. Je kunt het in het Nederlands vertalen als ‘teenyoga’. Daarbij maak je allerlei bewegingen en oefeningen met je voeten. Dit schijnt goed te zijn voor de kracht in je voeten, enkels en tenen. Zo wordt de doorbloeding in je tenen gestimuleerd. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld vaak op hoge hakken loopt. Een andere optie om je voeten beter te verzorgen is een voetmassage. Door de massage raak je meteen lekker ontspannen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply