Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Veranderen: hoe doe je dat?
    Rate this post

    In mijn praktijk zie ik veel mensen die zich het slachtoffer voelen van ­omstandigheden waar ze maar geen vat op kunnen krijgen. Mensen die moe zijn, last hebben van chronische klachten, die verslavingsgevoelig zijn of zó moegestreden, dat zij in een burn-out terecht zijn gekomen. Tijd voor verandering. Maar hoe pak je dat aan?

    In onze samenleving wordt er naar mijn mening te veel waarde gehecht aan het denken, alsof het leven vanuit je hoofd te regelen is. Ons denken is heel waardevol als het erom gaat belangrijke beslissingen te nemen, zoals waar de hypotheek af te sluiten bijvoorbeeld, of voor het opstellen van de boodschappenlijst voor de risotto van vanavond. Het denkvermogen zit ons bij het oplossen van onze gevoelens van verdriet, minderwaardigheid, frustratie en onbehagen over het algemeen alleen maar in de weg.

    Het denken probeert de situatie onder controle te krijgen of te vermijden. Dit komt doordat ons systeem niet in staat is om lichamelijke en emotionele pijn van elkaar te onderscheiden. Omdat wij evolutionair gezien een ­opdracht hebben, namelijk overleven, is ons systeem erop gericht om elke vorm van pijn en angst te vermijden. Dat betekent dat we veelal dezelfde gedachtepatronen herhalen, of afleiding zoeken in een vorm van vlucht, zoals sociale media, series kijken, eten, werken enzovoort.

    Wij hebben allemaal zo’n 50.000 gedachten per dag. Daarbij komt dat wij maximaal 8 seconden onze aandacht kunnen vasthouden. Het is dus onmogelijk om controle over je gedachten te krijgen. Als het leven dat je graag wilt leven niet vanuit je hoofd te regelen valt, hoe dan wel?

    Iedere verandering begint met het nemen van 100% verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven en de groei die je nastreeft. Klaag niet over de omstandigheden. Karl Jung zei ‘What you resist, persists’, oftewel: ‘Waar je mee vecht, dat hecht’. Anders gezegd: datgene waar je aandacht aan geeft, groeit. Overweeg liever wat je kunt doen (of laten!) om een stap dichter bij jouw doel te komen.

    In mijn praktijk werken we met behulp van diverse ­technieken aan het verkrijgen van inzicht in je overlevingsmechanismen die je hebt ontwikkeld om pijn te vermijden. We onderzoeken jouw angsten en de triggers die ­maken dat je wilt vechten of vluchten. Ook werken we aan lichaamsbewustzijn en het leren vertrouwen in de signalen van het lichaam. De bereidheid om je comfortzone te verlaten is een pre. Als je het immers blijft doen zoals je het altijd al hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gehad. Het mooiste is dat je niets nieuws hoeft te leren: alles wat je nodig hebt, is er al. Het enige wat je hoeft te doen, is er contact mee te maken.
    – Nicolette Dekker

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply