Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Vermoeidheid: een fenomeen met meerdere oorzaken
    4/4 - (1 stemmen)

    We worden allemaal moe, maar wist je dat er verschillende oorzaken zijn van ­vermoeidheid? Als je last hebt van je moeheid, is het verstandig om je eens te verdiepen in de oorzaak. Daarna kun je je laten begeleiden om de oorzaak van deze moeheid aan te pakken.

    Er zijn verschillende vormen van vermoeidheid:
    1. De laat-naar-bed-vermoeidheid
    2. De inspanningsvermoeidheid
    3. De ziektegerelateerde vermoeidheid
    4. De geestelijke vermoeidheid
    5. De oncologische vermoeidheid

    De laat-naar-bed-vermoeidheid
    We kennen allemaal het gevoel van suffig, geeuwerig wakker worden nadat we toch iets te laat ons bed zijn ingerold. Je hebt te lang TV gekeken of op je telefoon nog je berichten gelezen, waardoor gedachten getriggerd worden en in je hoofd blijven rondhangen. Om het nog maar niet te hebben over het blauwe licht waar je de hele tijd in hebt gekeken en dat je hersenen juist activeert in plaats van dat je in een rustige ‘state of mind’ komt.
    Deze vermoeidheid gaat over als je weer je balans herstelt op tijd, tenzij dit een terugkerend patroon is.
    ✔ De psychosomatisch fysiotherapeuten helpen je met het veranderen van je slaappatroon.

    De inspanningsvermoeidheid
    Deze vorm van vermoeidheid kan ontstaan als we hebben uitgebreid hebben gesport, flink gewandeld, een eind gefietst hebben of geklust. Deze vermoeidheid vindt zijn oorsprong vooral in de spieractiviteit die energie heeft gevraagd om te kunnen presteren. Voedingsstoffen moeten aangeleverd worden, zodat ze verbrand kunnen worden. Niet alleen de spieren, maar ook de organen, zoals longen en hart, dienen gevoed te worden om te kunnen presteren. Deze vorm van vermoeidheid zal opgelost zijn als er voldoende hersteltijd is geweest om de voedingstoffen aan te vullen.
    ✔ De Fysiofitness zal je hierbij kunnen helpen om ­gedoseerd je conditie op te bouwen.

    De ziektegerelateerde vermoeidheid
    – Kortdurende ziekten als verkoudheid of griep zullen vaak gepaard gaan met een fysieke vermoeidheid, omdat dit processen zijn die nu eenmaal veel energie vragen van ons lichaam. Ons immuunsysteem (met name de witte bloed­lichaampjes) wordt geactiveerd om het virus of de bacterie te lijf te gaan en te elimineren. Soms veroorzaakt het gebruik maken van een antibioticum een gevoel van vermoeid.
    Zodra de infectie opgelost is, verdwijnt meestal ook de vermoeidheid.
    ✔ Regelmatig wandelen en fietsen is vaak een prima recept voor herstel.
    – Langdurige ziekten, zoals reumatische pijn, longziekten, maag-darmziekten en chronische pijnklachten, kunnen als neveneffect hebben dat men vermoeider is dan gemiddeld. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat chronische ziekten een voortdurende wissel trekken op de aan- en afvoer van stoffen die bij de ontstekingsprocessen vrijkomen. Het opruimen en weer opnieuw opbouwen van nieuw weefsel vraagt veel energie.
    ✔ De sportfysiotherapeut begeleidt je graag in het ­gedoseerd opbouwen van je belastbaarheid.

    De geestelijke vermoeidheid
    Deze vorm van vermoeidheid zien we vaak bij overspannenheid, uitputting en burn-out. Daar waar het lichaam gedurende een te lange tijd in toenemende mate onder een te hoog spanningsniveau heeft gefunctioneerd, zien we dat er tegelijkertijd ook op geestelijk niveau een oververmoeidheid kan plaatsvinden.
    De duur van de tijd waarin dit proces zich afspeelt is vaak bepalend voor de mate van vermoeidheid in ons hoofd en ons lichaam. Tevens zien we dat op de lange termijn de factoren ‘onzekerheid’ en ‘zaken niet meer helder kunnen zien’ een belangrijke duit in het zakje doen. Dit niet meer kunnen overzien geeft een gevoel van ‘ik kan het niet meer’, wat weer tot een soort van apathie kan leiden. Dit laatste kenmerkt zich als geestelijk moe zijn of een moe gevoel hebben door het niet meer weten hoe het dan anders moet.
    ✔ Binnen de psychosomatische begeleiding werken we naar balans toe in de cirkel van denken-­voelen-doen en leren om te gaan met gevoelens van angst en spanning

    De oncologische vermoeidheid
    Dit is een geheel en alleen bij kanker horende vermoeidheid. Wanneer mensen kanker hebben of hebben doorgemaakt, worstelen zij meestal met een diepe fysieke en mentale vermoeidheid, die zich op een geheel eigen vorm manifesteert. Hun leven is al niet meer zoals ze in staat waren het te leven, maar door deze vermoeidheid voelen ze zich vaak nog meer belemmerd om op een nieuwe wijze hun leven weer op te pakken, wat veel frustratie kan teweegbrengen en zelfs verzet. Dit laatste kost weer negatieve energie en houdt de cirkel van vermoeidheid in stand.
    ✔ De oncologiefysiotherapeut is opgeleid om met deze specifieke klachten om te gaan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply