Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vind jouw eigen identiteit
    Rate this post

    Maak jij je zorgen en ben je in voor een geheel nieuwe manier van begeleiding rondom gedragsproblematiek / psycho-somatische klachten van jouw kind of van jezelf? Wil je graag echt kijken naar wat er ten diepste van binnen bij je nodig is voor balansherstel, los van alle labels?

    Iedereen komt in het leven plezierige en minder plezierige ervaringen tegen. Meestal red je dit prima alleen, maar soms lukt het je niet om pijn, boosheid of verdriet alleen de baas te kunnen. Als dit te lang duurt, en het zit je te veel tegen, dan is het goed om psychosociale begeleiding in te schakelen.
    Thema’s die hierbij horen, zijn een gebrek aan zelfvertrouwen, pestverleden, eenzaamheid, het verbeteren van je vitaliteit, aanhoudende somberheid (depressie), niet te verklaren chronische lichamelijke klachten, het vinden van een levensdoel / zingevingsvragen, sterke emoties (boosheid, angst, verdriet), rouwverwerking, en verbroken of slechtlopende (familie)relaties.

    Identiteit
    Psychosociale begeleiding (IgPT) helpt je vooral jouw eigen identiteit te vinden. Het geeft je andere inzichten en meer bewustwording van je eigen identiteit en laat je zien dat je soms verstrikt kunt zijn met ervaringen (bewust of onbewust) of uit je omgeving. Je voelt je sterker en bewuster om (andere) keuzes te maken en leert jezelf op een veel diepgaander niveau begrijpen.
    Hierdoor werkt deze methodiek uiterst krachtig bij:
    – concentratieproblemen
    – faalangst of weinig zelfvertrouwen
    – weinig initiatiefkracht of daadkracht
    – het verwerken van traumatische ervaringen rond leven en dood, geschonden vertrouwensrelaties (relatieproblematiek) en misbuik
    – pestverleden van kind en/of ouder
    – vragen van ouders en leraren over zogenaamde ‘moeilijke leerlingen’, die specifieke diagnoses (ADHD, ADD, PDD-NOS, NLD, depressie, autisme, anorexia enzovoort) kregen
    – hechtingsproblematiek
    – eetstoornissen

    Faalangst of concentratieproblematiek?
    Is er tijdens jouw zwangerschap iets heftigs gebeurd, of was het een te vlotte of juist heel zware bevalling? Een kind pikt vanuit het babybewustzijn veel indrukken op die belastend kunnen zijn in zijn eigen zelfvertrouwen of in het focussen van de aandacht. Deze onderliggende gebeurtenissen kunnen mogelijk heel bepalend zijn.

    Eetstoornissen anders bekeken
    Ben jij de ouder van een kind met deze problematiek? Dan is het goed om even verder te lezen. Soms kan de aanduiding ‘anorexia nervosa’ of ‘magerzucht’ tamelijk nietszeggend of misleidend zijn, omdat die de aandacht op de oppervlakkige verschijnselen richt. De meeste methodieken ter behandeling hiervan zien het weigeren van eten als de eigenlijke problemen, en het ligt dan voor de hand om het probleem als opgelost te beschouwen als de cliënt weer genoeg voeding tot zich neemt.

    Bij cliënten die lijden onder eetproblematieken, is mijn ervaring dat er een hele wereld onder ligt die dit symptoom veroorzaakt, net zolang tot er bijna niets meer gegeten wordt.
    IntrinsiEQ richt zich niet op het zichtbare eetgedrag, maar wat er onbewust gaande is bij deze cliënten. Vaak zijn onbewuste trauma’s de onderliggende oorzaak. Dit geeft iets geheel anders aan dan we over het algemeen gewend zijn met de verklaring van anorexia (slankheidsideaal). In mijn praktijk kom ik vaak andere onderliggende, ­niet-vermoede oorzaken tegen.
    Mijn ervaringen met deze cliënten ondersteunen deze zienswijze. Ergens is de cliënt verstrikt geraakt in een onderliggend traumastuk. Het opsporen van dit traumastuk kan tot totaal andere inzichten leiden en uiteindelijk leiden tot ook daadwerkelijk anders handelen en genezen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply