Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voeding en lichamelijke problemen
    Rate this post

    Klopt het wel wat wij allemaal krijgen te horen over voeding en medicijngebruik? Wat wij de afgelopen jaren in de praktijk hebben gezien en gehoord, zijn veel huidklachten, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk en ouderdomsdiabetes. Deze klachten worden allemaal als heel normaal gezien.

    Er wordt gezegd dat je door voeding niet van deze klachten af komt, dat je medicijnen moet gaan gebruiken en dat je vervolgens naar de diëtiste moet voor voedingsadvies, waarbij de meeste diëtisten het advies geven om gewoon koffie te blijven drinken, meer brood en fruit te eten, meer zuivel naar binnen te werken en een beetje groente. Dit is voornamelijk het Schijf van Vijf-programma, dat wij met elkaar al jaren volgen. Maar de klachten worden allemaal maar meer, en treden op steeds jongere leeftijd op. Klopt het dus wel wat ons allemaal wordt voorgeschreven?
    Diabetes heeft te maken met het insulinehormoon. Dit weten veel mensen wel. Maar wist je dat het stress­hormoon cortisol ook mede kan zorgen voor diabetes?

    Insulinehormoon
    Het insulinehormoon zorgt ervoor dat de suiker­balans in het lichaam goed blijft. Maar na jaren van een te hoge koolhydraatinname wordt je insulinehormoon ­ongevoeliger voor suiker, en dan gaan er problemen ­ontstaan. Je lichaam kan zichzelf heel goed in balans ­houden, maar als er iets in overvloed op langere termijn naar binnen wordt gewerkt, kan je lichaam die balans niet meer goed houden en gaan er klachten ontstaan, zoals ‘ouderdomsdiabetes’.
    Veel mensen moeten de koolhydraatinname sterk minderen. Er werd ons lang voorgehouden dat ‘light’-producten wel kunnen, maar dat is zeker niet waar. Als de zoetstoffen in je lichaam komen, krijgen je hersenen een prikkel dat er zoet spul in het lichaam gaat en zal je lichaam net zo reageren als wanneer er echte suiker in je lichaam komt, en dan zal het lichaam het insulinehormoon gaan inzetten. Maar in dit geval fop jij je lichaam, want in werkelijkheid is er helemaal geen suiker in je lichaam gekomen. Je blijft op deze manier je insulinehormoon belasten.

    Maar wat heeft het stresshormoon cortisol te maken met diabetes? Je stresshormoon heeft een slechte invloed op je insulinehormoon. Je hoort ook wel eens dat iemand ­diabeet is geworden, terwijl die helemaal niet zoveel suikers eet, maar wel een lange stressperiode heeft gekend. Het is dan door invloed van buitenaf dat iemand stress krijgt, maar voeding kan het stresshormoon zeker verhogen.

    Oppassen met:
    – Suiker. Bij de ‘suikerdip’ maakt je lichaam het ­stresshormoon aan.
    – Gluten. Ons lichaam is intolerant voor gluten. Gluten belasten je darm heel erg. Hierdoor gaat de darm stressen en komt er veel van het stresshormoon vrij.
    Gist. Strest ook de darm.
    Lactose
    – Caseïne-eiwit. Zit in zuivel; veel in kwark. Caseïne kan bij sommigen erg veel stress opleveren aan de darm, en bij sommige mensen ook beperken in het afvallen, omdat het het stresshormoon verhoogt.
    – Cafeïne. Cafeïne zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Adrenaline zorgt voor het prikkelen van het stresshormoon.
    – Conditietraining. Bij cardiovasculaire training komt er veel van het stresshormoon vrij, en dit is voor diabetici niet goed.

    Heb jij last van diabetes? Let dan sterk op de hierboven genoemde producten en ga fitnessen (krachttraining). Krachttraining zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en zorgt voor minder stress in je lichaam.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply