Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voor elk litteken een oplossing
    Rate this post

    Na beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door een ongeval of operatie, kan er een litteken achterblijven. Naarmate de huidbeschadiging ernstiger is, duurt genezing langer en neemt de kans op een zichtbaar litteken toe. Dat is vervelend, en niet alleen omdat littekens ontsierend kunnen zijn. Soms kunnen ze ook klachten zoals pijn, jeuk of bewegingsbeperking veroorzaken.

    Mocht je last hebben van dit soort klachten, dan is het begrijpelijk dat je van zo’n litteken af wilt. Huidcentrum EMC Gooi en Eemland biedt verschillende mogelijkheden om littekens te verbeteren en minder opvallend te maken.

    Littekens voorkomen
    Wat kun je zelf doen om een litteken te voorkomen? Wanneer je een wond hebt, is het belangrijk om de huid zoveel mogelijk met rust te laten en zo min mogelijk aan te raken. Vermijd wrijven en krabben bij eventuele korstjes of velletjes. Dit verstoort het genezingsproces, waardoor de wond minder goed geneest en de kans op een storend litteken toeneemt.

    Omgaan met littekens
    Een nieuw litteken is kwetsbaar. Het is belangrijk om er daarom voorzichtig mee om te gaan. Stel het niet bloot aan extreme warmte of kou. Bescherm de plek daarnaast goed tegen de zon. Dit doe je door meerdere malen per dag een zonbescherming van SPF30 of hoger te gebruiken die tegen UVA en UVB beschermt, en direct zonlicht en zonnebank te vermijden. Bij het EMC worden verschillende zonbeschermingsproducten gebruikt. De huidtherapeut kan adviseren welk product voor jou het meest geschikt is.

    Egalere huid
    Er zijn verschillende methoden om littekens te verbeteren. Bij het EMC kun je terecht voor deze behandelmethoden, die de specialist apart of gecombineerd kan toepassen. In sommige gevallen kan het nodig zijn je te verwijzen naar de polikliniek Dermatologie voor bijvoorbeeld cryotherapie (bevriezing) of injecties met corticosteroïden, zodat er optimaal aan het herstel van jouw huid kan worden gewerkt.

    Soorten littekens
    Er zijn verschillende soorten littekens:
    – Atrofisch litteken: Hierbij is de huid onder het litteken in dikte afgenomen waardoor het iets verzonken in de huid ligt. Littekens die achterblijven na acne zijn vaak atrofisch.
    – Hypertrofisch litteken: Hierbij is het litteken verdikt en verheven. Het lijkt alsof het bovenop de huid ligt. Meestal is het litteken rood van kleur. Er kan sprake zijn van jeuk en/of pijn.
    – Keloïdaal litteken: Een keloïd is net als een hypertrofisch litteken verdikt, maar groeit bovendien door over de gezonde huid rondom de oorspronkelijke wond. Ook dit type litteken is meestal rood en kan jeuk en/of pijn veroorzaken.
    – Een litteken kan verkleefd zijn met de onderliggende huid. Dit kan pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken, met name als het litteken zich ter hoogte van een gewricht bevindt.

    Wat kun je laten verbeteren aan je litteken?
    – jeuk
    – roodheid
    – pijn
    – bewegingsbeperking
    – dik
    – ontsierend

    Behandelmogelijkheden
    Er zijn verschillende manieren om littekens te verbeteren.

    Laser voor structuurverbetering
    De gefractioneerde ablatieve CO2-laser maakt minuscule gaatjes in de huid. De huid vernieuwt zich vervolgens aan de oppervlakte, waardoor de huid verstrakt en gladder wordt. Dieper in de huid zorgt de laser voor het stimuleren van de aanmaak van collageen, waardoor diepere littekens worden opgevuld en de huidstructuur verbetert. Bij een verheven litteken wordt de CO2-laser ongefractioneerd toegepast. Er wordt dan gebruik gemaakt van een grotere laserstraal. Hiermee kan een litteken laag voor laag worden afgevlakt.

    Laser tegen roodheid
    Wanneer er alleen sprake is van roodheid in een litteken, dan kan dat behandeld worden met de Pulsed Dye vaatlaser. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken, worden door de laser verwarmd en daarna door het lichaam opgeruimd.

    Chemische peeling
    Oppervlakkige acnelittekens kunnen worden verminderd door het toepassen van een chemische peeling. De werkzame zuren in de peeling versnellen het natuurlijke proces van afschilfering, waardoor de celdeling van de huid gestimuleerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de structuur van de huid verbetert. Daarnaast hebben deze zuren een ontstekingsremmende en hydraterende werking. Ze zorgen voor een verbeterde conditie, structuur en weerstand van de huid.

    Camouflage
    Om kleurverschillen tijdelijk minder zichtbaar te maken, kun je gebruik maken van een camouflagecrème. Het is mogelijk om de camouflage waterbestendig te maken, zodat je er ook mee kunt sporten en zelfs zwemmen. De huidtherapeut kan je helpen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken. Camouflagetherapie is een tijdelijke oplossing, die je dagelijks of voor speciale gelegenheden zelf kunt toepassen.

    Littekenmassage en bindweefselmassage
    Door specifieke massagetechnieken toe te passen op en rondom het litteken, ontstaat er een betere doorbloeding en versoepeling van de huid. Klachten als pijn en jeuk nemen hierdoor af en de kleur verbetert. Een verkleefd litteken kan met massage worden losgemaakt, waardoor je weer beter kunt bewegen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply