Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom een burn-out, luister naar je lichaam
    Rate this post

    Als je het steeds maar druk hebt, kan het stresshormoon niet uit je lichaam verdwijnen. Het stapelt zich op, en daardoor kun je klachten krijgen. Stress of zelfs een burn-out ligt dan op de loer.

    De enige manier om gezond met jezelf om te gaan en dus het niveau van het stresshormoon ook weer te verlagen, is jezelf te gunnen om naast die inspanning ook nadrukkelijk te ontspannen. Dit kun je doen door ieder uur korte pauzemomentjes te nemen van een paar minuten en/of door echt te pauzeren tijdens de lunch en liefst naar buiten te gaan. Door ’s avonds niet meer te werken en als dat wel moet, in het weekend niets meer te doen. Het belangrijkste is: na inspanning volgt ontspanning. Zie het als lenen bij de bank. Als je een lening afsluit, moet je ook afbetalen. Doe je dat niet, dan krijg je problemen. Doe dingen waar je zelf veel plezier aan beleeft en waar je van voelt dat je erdoor ontspant (oftewel oplaadt), zoals wandelen, sporten, dansen of naar een museum gaan.

    Herken jouw stressfactoren!
    Het is goed om te weten wat bekende symptomen van stress zijn. Herken je deze bij jezelf, wees dan alert!
    – Op fysiek gebied: vermoeidheid, nek- of schouder­klachten, slaapproblemen
    – Op emotioneel gebied: kort lontje, snel geprikkeld zijn, huilen
    – Op gedragsniveau: geen pauzes meer nemen maar blijven doorhollen, meer drinken en roken
    – Op cognitief gebied: je moeilijk kunnen concentreren, snel dingen vergeten.

    Luisteren naar je lichaam
    Veel mensen die een burn-out krijgen, leven erg in hun hoofd. Met hun hoofd willen zij hun doelen halen en lijstjes afwerken. Zij luisteren daarbij niet naar de signalen van vermoeidheid van hun lichaam. Monique van der Meer is stresscoach. Monique: ‘Als stresscoach leer ik mensen wat stresshormoon doet met je lijf en waar de klachten vandaan komen. Je moet deze klachten serieus nemen en leren luisteren naar je lichaam. Dit betekent dat je ‘nee’ moet leren zeggen en hulp moet vragen voordat het te gek wordt. Vaak is dat lastig, omdat veel mensen denken dat dit niet kan. Aannames over wat anderen ervan denken spelen bijvoorbeeld vaak een rol, waardoor je maar doorgaat.’ Dit is dus ook iets waar Monique onder andere aandacht aan geeft: het onderzoeken van de aannames en overtuigingen, waardoor mensen eerder loyaal zijn aan anderen dan aan zichzelf en hun eigen gezondheid. ‘Vaak speelt er onzekerheid of faalangst, waarvoor men perfectionisme heeft ontwikkeld om falen te voorkomen. Hierdoor ben je nooit klaar. Dit kun je aan pakken door hierover in gesprek te gaan en je angst of onzekerheid te onderzoeken.’

    Jezelf accepteren
    Naast fysiek herstel leer je bij stresscoaching met compassie naar jezelf te kijken en jezelf te accepteren zoals je bent. Je kunt niet alles en je bent het waard om op een gezonde manier met jezelf om te gaan. Gezonde voeding, voldoende slaap en investeren in je familie en vrienden als een goed vangnet horen daar ook bij.
    Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat chronische stress of een burn-out niet zomaar iets is. Zeker op latere leeftijd herstel je vaak niet helemaal meer en heb je niet meer de draagkracht van daarvoor. Voorkomen door bewust te leven is dus veel beter dan genezen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply