Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom een geboortetrauma
    Rate this post

    Je staat er niet bij stil dat de gezondheid van de moeder sterk afhankelijk is van haar bevallingservaringen. Dat komt doordat de natuurlijke hormonen het brein van de moeder veranderen, al vanaf het begin van de zwangerschap, zodat ze weet wat ze moet doen, adequaat reageert op haar baby en de juiste beslissingen neemt. Dit biologische proces wordt bevorderd onder invloed van een warme omgeving en krachtige relaties. Wanneer je als moeder een kalme bevalling ervaart, zul je meer tevreden zijn, minder complicaties hebben en sneller herstellen. Zo is de kans groter om langer (volledige) borstvoeding te geven, wat helpt bij de  ontwikkeling van je moederlijk brein en energie geeft in gezin en werk.

    Maar steeds meer moeders krijgen helaas te maken met negatieve ervaringen tijdens de geboorte van hun kind of hadden situaties graag anders gewild. Vanuit het perspectief van de moeder is de standaard geboortezorg niet altijd de veilige zorg die je verwacht en heb je een grote kans de controle te verliezen over je bevalling en je lichaam.  Dit kan als trauma ervaren worden en heeft effecten op je gezondheid en dagelijks functioneren, wat blijkt uit vele problemen zoals stress, pijn, ongemak, machteloosheid, vaginisme, ontevredenheid over de borstvoeding, depressie, PTSS, onzekerheid, isolement, onrust, concentratieverlies, paniekaanvallen, dwang, angstig of beangstigend gedrag en spanningen in relaties en gezin. Veelal worden klachten niet begrepen of herkend. Deze problemen kunnen spelen tijdens de (nieuwe) zwangerschap of (jaren) na de bevalling of miskraam. Veelal gaat dit gepaard met lichamelijke, psychische en/of sociale problemen.

    Geboortetrauma
    Omdat de geboortezorg werkt met veel concurrerende partijen onder hoge werkdruk in grote organisaties, ervaren ouders nauwelijks keuzevrijheid. Daarnaast geven professionals vorm aan de zorg met medische vragen en oplossingen. Steeds meer zijn de professionals degenen die invloed uitoefenen op de moeder, met onvoldoende kennis over het functioneren van de zwangere en barende vrouw. Hun ideeën over hoe het lichaam werkt, leiden tot min of meer vaste handelingen om het proces enigszins in banen te leiden wat niet aansluit bij de behoeftes van de moeder. Zo ontstaat een trauma. Het is een ongewenste situatie die als negatief ervaren wordt en gevolgen heeft voor de gezondheid en het dagelijks functioneren van de moeder en/of het kind. Meestal krijgen moeders niet de passende hulp die ze nodig hebben. Voor moeders die soms jaren later nog dagelijks last ervaren en wensen hebben tot verbetering van hun welzijn, zijn aandacht en effectieve zorg voor negatieve bevallingservaringen en geboortetrauma’s urgent.

    Behandeling

    Al jaren houd ik mij bezig met de gezondheid van moeders. Vanuit mijn ervaringen in de klinisch verloskundige praktijk ben ik onderzoek gaan doen naar de relatie tussen geboorte-ervaringen en de gezondheid van moeders in hun dagelijks leven. Dit heeft ertoe geleid dat ik expertise heb ontwikkeld rond het voorkomen en herstellen van geboortetrauma’s. Aan de hand van een specifieke benadering vanuit het fysiologisch functioneren van de moeder blijken de interventies zeer effectief en profiteren de moeders (en hun gezin) snel en op lange termijn van de resultaten. Het doel is een ander gevoel te krijgen over de (situatie bij de) bevalling door middel van een herstelgesprek en het activeren van het brein. Belangrijk daarbij is dat de wensen van de moeder richting geven aan haar keuzes en acties, zodat ze visueel en energetisch alsnog veilig geboorte kan geven.

    Wanneer je graag persoonlijk contact wilt, kun je mij altijd benaderen. Kijk voor meer informatie op mijn site.

    Preventie in het MoederZorg-Café 

    Moeders kunnen de negatieve geboorte-ervaringen ook goed voorkomen met op bewijs gebaseerde geboorte-educatie, die onder andere wordt aangeboden in het MoederZorg-Café in Oosterbeek. Kom gerust langs voor gratis deskundige informatie, advies en begeleiding.

    Onze doelen zijn dat moeders:
    – hun bevalling kunnen voorbereiden om problemen  te voorkomen
    – de gelegenheid hebben om klachten te bespreken en hun bevallingservaring kunnen verwerken, wat ook  jaren daarna tot effectieve behandeling kan leiden
    – aanknopingspunten krijgen voor begeleiding  en behandeling
    – informatie krijgen over de effectieve herstelgesprekken

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply