Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom overgewicht!
    Rate this post

    In deze uitgave willen we het hebben over een ziekte­beeld dat een steeds groter probleem gaat worden, namelijk overgewicht, obesitas en diabetes type 2.

    In 2009 had 47% van de Nederlandse bevolking ouder dan 20 jaar een te hoog lichaamsgewicht. Dit komt vaker voor bij mannen (53%) dan bij vrouwen (42%). Matig overgewicht komt vaker voor bij mannen (42%) dan bij vrouwen (30%). Ernstig overgewicht, ook wel ‘obesitas’ genoemd, komt echter vaker voor bij vrouwen (13%) dan bij mannen (11%) (RIVM). Op 1 januari 2007 waren er 668.000 mensen met diabetes type 2. Op 31 december 2007 zijn er ruim 70.000 mensen met diabetes type 2 bijgekomen. Op 31 december 2007 waren er dus 740.000 mensen waarbij DMII gediag­nosticeerd is (RIVM).

    Klachten door overgewicht
    Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de energie-inname groter is dan het energiegebruik. Overgewicht en obesitas kennen een sterke relatie met de ontwikkeling van verschillende aandoeningen, zoals gewrichtsaandoeningen, hart- en vaatziekten, galblaas- en ademhalingsproblemen, bepaalde vormen van kanker, de psychische gezondheid en met name diabetes type 2. Overgewicht en obesitas kennen naast een afwijkend lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling geen symptomen. De belangrijkste klachten ten gevolge van overgewicht en obesitas zijn rug- en gewrichtspijn, slaapapneu, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Ook depressiviteit is gerelateerd aan overgewicht en obesitas.

    Wat kun je doen?
    Inactiviteit is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en obesitas in de westerse wereld. Te weinig lichamelijke activiteit is net zo belangrijk in de ontwikkeling van een ongezond gewicht als een te grote energie-inname. Lichamelijke activiteit is dus een onmisbaar onderdeel van programma’s gericht op gewichtsreductie. Doordat veel klanten met overgewicht, obesitas en/of diabetes type 2 relatief lang inactief zijn geweest en een lage belastbaarheid kennen, is het met het oog op de veiligheid verstandig dat wij de intensiteit langzaam opvoeren.

    Bij de opbouw van een trainingsprogramma staan het vergroten van de belastbaarheid en het garanderen van de veiligheid voorop. Wanneer de belastbaarheid en trainbaarheid toenemen, kunnen wij de inspanningsduur en intensiteit vergroten. Met name voor klanten met een slechte conditie is het belangrijk om de trainingen zodanig op te bouwen, dat de intensiteit en omvang van de training geleidelijk toeneemt. Wij nemen regelmatig een inspanningstest af en de trainingen worden in een logboek genoteerd. Zo kunnen wij het effect van de duurtraining meten.

    Krachttraining
    Naast duurtraining doen wij ook krachttraining. Deze kan niet ontbreken. Krachttraining wordt om verschillende redenen toegepast. Wanneer de spiermassa toeneemt, heeft dat een positief effect op de bloedglucoseregulatie. Tevens kan door krachttraining de vetvrije massa toenemen, wat een toename van de ruststofwisseling tot gevolg heeft. Ook zorgt intensieve krachttraining voor een hogere ruststofwisseling na inspanning.

    Wij van Next Step Healthstudio willen je graag helpen bij het terugkrijgen van jouw leven en het verbeteren hiervan. Wij zijn een sportstudio en hebben trainers / coaches die gespecialiseerd zijn in mensen die prediabetes en obesitas hebben. Neem contact met ons op, zodat wij samen kunnen werken om deze nieuwe weg in te gaan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply