Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom vroeggeboorte
    Rate this post

    Vroeggeboorte is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekte bij pasgeborenen. In Nederland worden ieder jaar ruim 13.000 baby’s te vroeg geboren. Te vroeg geboren baby’s moeten opgenomen worden op een intensive care unit en houden ook later in hun leven gezondheidsproblemen. Als de weeën te vroeg beginnen of de vliezen te vroeg breken, is met weeënremming de bevalling gemiddeld maar twee dagen uit te stellen. Het voorkomen van vroeggeboorte voordat een vroegtijdige bevalling zich aandient is daarom belangrijk. Het meten van de baarmoederhals lijkt een goede manier om het risico op een vroeggeboorte in te schatten.

    Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een korte baarmoederhals in de zwangerschap de kans op vroeggeboorte vergroot, zowel bij vrouwen zonder eerdere vroeggeboorte als bij vrouwen die eerder te vroeg zijn bevallen. Het meten van de lengte van de baarmoederhals kan eenvoudig door een pijnloze vaginale echo bij de 20-wekenecho. Deze meting wordt nog niet overal standaard aangeboden, maar iedereen kan aan de echoscopist vragen om de baarmoederhals te meten. Indien de baarmoederhals kort is, kan de zwangere deelnemen aan een van onderstaande studies.

    Quadruple P studie
    De Quadruple P studie kijkt naar het voorkomen van vroeggeboorte bij vrouwen die niet eerder te vroeg zijn bevallen. In deze studie wordt een baarmoederhals van ≤ 35 millimeter bij een eenlingzwangerschap of < 38 mm bij een meerlingzwangerschap als te kort beschouwd. Zowel het gebruik van een pessarium (rubberen ring om de baarmoederhals) als het gebruik van progesteron (een hormoon) lijkt de kans op vroeggeboorte te verminderen. We hopen met dit onderzoek duidelijk te krijgen wat de beste behandeling is om vroeggeboorte te voorkomen bij zwangere vrouwen met een korte baarmoederhals, een pessarium of progesteron.

    PC studie
    De PC studie is er voor vrouwen met een eerdere vroeg­geboorte. Zij hebben een groot risico om opnieuw te vroeg te bevallen. Zwangeren met meerdere vroeggeboortes krijgen vaak al rond 14 weken een cerclage aangeboden. Zwangeren met één eerdere vroeggeboorte voor 34 weken krijgen baarmoederhalsmetingen aangeboden tussen 16 en 24 weken. Wordt een korte baar­moederhals (< 25 millimeter) gevonden, dan kan een cerclage worden geplaatst. Dat is een hechting door de baarmoederhals die onder narcose geplaatst wordt om te voorkomen dat baby te vroeg wordt geboren. Maar een cerclage brengt ook risico’s met zich mee, zoals infectie of gebroken vliezen. Zoals eerder genoemd, blijkt ook het gebruik van een pessarium effectief om de kans op vroeggeboorte te verkleinen. Met de PC studie willen wij kijken of een pessarium even effectief is als een cerclage om een herhaalde vroeggeboorte te voorkomen. Het voordeel van een pessarium is dat een vrouw niet onder narcose hoeft en de kans op het breken van de vliezen klein is. Vrouwen die in aanmerking komen voor een cerclage, kunnen in veel ziekenhuizen uitleg krijgen over deze studie.

    Vrouwen die graag meer willen weten over boven­genoemde onderzoeken, kunnen terecht op www.studies-obsgyn.nl of mailen naar quadruplep@studies-obsgyn.nl / pc@studies-obsgyn.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply