Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vreedzaam naast elkaar leven
    Rate this post

    Iedereen wil in vrede en harmonie in zijn of haar buurt leven. Het is heel vervelend als je in onmin leeft met buren. Dat heeft een behoorlijke impact. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, luidt het spreekwoord.

    De laatste tijd kijk ik regelmatig naar het TV-programma ‘De Rijdende Rechter’. Ik vind de nieuwe Rijdende Rechter, John Reid, een ontzettend sympathieke man. Dat is echt iemand die – binnen de rol die hij heeft – het maximale voor de conflictpartijen eruit wil halen en op die manier een oplossing wil aanreiken.

    In ‘De Rijdende Rechter’ zie je veel kwesties voorbijkomen die betrekking hebben op ruzies met de buren. Het valt mij op dat de houding van de mensen bepalend is voor het wel of niet definitief opgelost krijgen van het conflict. Ik snap dat het interessante TV oplevert als je de stijfkoppige Nederlander etaleert. Het is toch erg hoe mensen zichzelf soms verlagen tot een bedenkelijk niveau en daarmee een hoop ellende om zich heen veroorzaken. Bij een gemis aan zelfinzicht en een gemis aan zelfintrospectie schakelen mensen een arbiter in, zoals dat bij de Rijdende Rechter’ gebeurt. Die moet dan maar bepalen wat er moet gebeuren.

    Aspecten van mediation
    De Rijdende Rechter wordt gezien als de deskundige en de strijdende buren hebben zich gecommitteerd aan de uitspraak die hij doet. ‘Dit is mijn uitspraak en zo zit het’. Ik zie duidelijk dat de Rijdende Rechter aspecten van mediation in zijn aanpak verwerkt. Uiteraard kan hij – gezien zijn rol – niet voor 100% kiezen voor een mediationbenadering, maar toch: stimulatie om begrip voor elkaar op te brengen bijvoorbeeld, zit er wel eens in.

    Het verschil met arbitrage
    Sterk persoonlijk getinte conflicten in de familiesfeer, tussen buren of conflicten in maatschappen vragen veeleer om herstel van de relatie en dat vraagt om een oplossing op basis van belangen die de voorkeur heeft boven een juridische strijd met winnaars en verliezers. Uit het TV-programma blijkt dat conflicten die gedurende jaren zijn opgebouwd, tijd nodig hebben voor afbouw. Het is vaak moeilijk voor mensen om de eerste stap te zetten naar een oplossing.
    Tenzij partijen zichzelf en de ander geen enkele bewegingsruimte toestaan of dat de zaak al zó geëscaleerd is, dat het oorlog is geworden, is de kans dat het conflict opgelost wordt met mediation vele malen groter (70-90%) dan dat je je juridische gelijk wilt halen. De wetgeving is een middel, een instrument, dat zaken wellicht wat verduidelijkt, maar een oplossing van het geschil zelf moet door mensen zelf gevonden worden. Zij moeten bewegen. En die oplossing hebben mensen dan in eigen hand.

    Vaak kom ik tegen dat het ophelderen van misverstanden, het oplossen van de miscommunicatie, het opheffen van bejegeningsklachten, uitleg van regelgeving of het treffen van een concrete regeling al bijdraagt aan de oplossing van het conflict.

    Doordat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen bij de oplossing van het conflict, is mediation in opmars. Daarmee is mediation een prima instrument naast arbitrage zoals ‘De Rijdende Rechter’.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply