Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vroegtijdig signaleren van darmkanker
    Rate this post

    Op 1 januari 2014 is in Nederland het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gestart. Darmkanker is een van de meeste voorkomende vormen van ­kanker. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door verwijdering van darmpoliepen (voorlopers van darmkanker) kan darmkanker worden voorkomen. Naar verwachting worden met het bevolkingsonderzoek op termijn jaarlijks zo’n 2400 levens gered.

    De afdeling maag-, darm-, en leverziekten (MDL) in Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is sinds vorig jaar volledig gecertificeerd om deze darmonderzoeken te mogen verrichten. ‘De MDL-afdeling van het ziekenhuis is hiervoor volledig doorgelicht’, vertelt Anne-Marie van Berkel, MDL-arts. ‘Dit heeft uitgewezen dat MCA aan de gestelde criteria voor kwaliteit en veiligheid voldoet’. ‘Ons team is heel blij dat wij een coloscopiecentrum zijn. Hiermee leveren wij een bijdrage aan het voorkomen en het vroegtijdig signaleren van darmkanker’, aldus Willem Moolenaar, MDL-arts.

    Doelgroepen
    Het RIVM nodigt mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar elke 2 jaar uit om mee te doen aan het onderzoek. In totaal worden er 4,4 miljoen personen per jaar uitgenodigd. De deelnemers ontvangen thuis een ontlastingstest, die zij na afname per post kunnen terugsturen. Als bij deze test bloedsporen worden gevonden, worden ze doorverwezen voor een darmonderzoek. Het gaat om bloedsporen die niet met het blote oog te zien zijn.

    Vervolgonderzoek
    Bij 12% van de mensen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, worden bloedsporen in de ontlasting gevonden en is vervolgonderzoek in de vorm van een darmonderzoek nodig. De afspraak voor dit darmonderzoek wordt geregeld via het RIVM. Eerst volgt een intakegesprek op de voorlichtings­polikliniek om het darmonderzoek en de risico’s te bespreken. Daarna volgt het darmonderzoek, waarbij met een kleine camera aan een flexibele slang de darm van binnen wordt bekeken. Als er darmpoliepen worden gevonden, worden deze direct verwijderd. Als bij het darmonderzoek darmkanker wordt vermoed, wordt er weefsel afgenomen. Bij een verdenking op darmkanker wordt dit na het darmonderzoek direct besproken. Dit is het geval bij zo’n 8% van de mensen die een darmonderzoek via het bevolkingsonderzoek ondergaan.

    Zorgpad darmkanker in MCA
    Bij een verdenking op darmkanker wordt na enkele dagen een afspraak gemaakt in het oncologiecentrum. Na een gesprek met de MDL-arts en aansluitend de verpleegkundig specialist darmkanker worden alle vervolgonderzoeken op korte termijn gepland. De verpleegkundig specialist is vanaf het begin aanspreekpunt en dagelijks bereikbaar. De behandeling van darmkanker wordt in het team van verschillende specialisten besproken en uitgevoerd. Het team heeft uitgebreide ervaring met de behandeling van darmkanker en zorgen steeds voor direct overleg met de patiënt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply