Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Waar is de gebruiksaanwijzing?’
    Rate this post

    Als ouder voel je soms de onmacht wanneer je niet weet waarom je kindje huilt of onrustig is. Moet je je kindje troosten of laten huilen? Oppakken of juist laten liggen? Heeft je kindje honger en waarom spuugt het toch steeds een beetje? Zou er sprake zijn van reflux of koemelkallergie? Of zijn het gewoon darmkrampen? Moet je je zorgen maken of niet? Wanneer gaan kinderen eigenlijk doorslapen? Je zou als ouder soms willen dat er een gebruiksaanwijzing was bijgeleverd!

    Hoe komt het dat we als ouder soms zo onzeker zijn? In de meeste gevallen zijn ouders bewust zwanger geworden en kijken ze uit naar de komst van hun kindje. Is het kamertje geverfd, staat het bedje opgemaakt, liggen de kleertjes gewassen in de kast en ben je dagen bezig geweest met het kiezen van de mooiste naam en geboortekaartje. Misschien heb je wel een draagdoek aangeschaft of ben je zelfs naar een informatieavond over bevallen en het geven van borstvoeding geweest.

    Voelen en waarnemen
    Of was je zwangerschap helemaal niet zo zonder stress? Had je veel lichamelijke of geestelijke klachten en was je nog niet klaar met alles? Goede ontspannen zwangerschap of niet, gemakkelijke of zware bevalling: wat maakt dat wij soms zo onzeker zijn wanneer de baby er is?
    Dat komt doordat we vaak vergeten op ons innerlijke kompas te vertrouwen! Een kindje geeft vaak heel goed aan waar het behoefte aan heeft en diep van binnen voelen en weten we dat als ouder ook. Dat voelen en waarnemen is de gebruiksaanwijzing!

    Verwachtingen
    Waarom is het dan zo moeilijk om te kijken wat je kindje aangeeft? Dat komt doordat we ons focussen op de adviezen uit de omgeving en we vaak een ideaalplaatje hebben van hoe het moet zijn. Dan zijn onze verwachtingen hooggespannen en vergeten we te kijken en te voelen wat echt nodig is.

    Geef elkaar de tijd
    Als ouder en kind moet je aan elkaar wennen en je kindje moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder met alle indrukken. Geef elkaar de tijd! Fietsen kon je ook niet in één keer. Verwacht niet dat alles direct geolied verloopt. Laat het gevoel dat je alles wilt controleren los. Gebruik je innerlijke kompas! Merk je dat je kindje rustig wordt bij het oppakken? Dan is de oplossing: bij je houden. Merk je dat je kindje ook na even op de arm onrustig blijft? Mogelijk is het honger, misschien ook alleen zuigbehoefte. Kijk wat je kindje nodig heeft, want huilen betekent niet altijd honger.

    Zou je graag advies willen over babymassage, de hantering van je baby of het dragen in een draagdoek of draagzak? Heleen Tuunter, kinderfysiotherapeut, babymassagedocent en draagconsulent, kijkt graag met je mee wat voor jou en je kindje het beste is.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply