Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Waarom personal coaching?
    4/4 - (1 stemmen)

    Veel mensen hebben net dat beetje extra hulp nodig, en we krijgen vaak te horen: ‘Ik heb al van alles ­geprobeerd qua eten, shakes en zwaar sporten,
    maar niks helpt en ik hou het niet vol.’

    Waarom het vaak niet werkt? Omdat de voeding en training vaak niet gebaseerd zijn op het lichaam. Wij passen bij de coachingklanten een uitgebreide meting toe, met een huidplooitang en meetlint. We meten dan op verschillende plekken van het lichaam, omdat wij op het hormonale vlak kijken wat er aan de hand is.
    Het lichaam bevat allemaal verschillende hormonen.
    Elk hormoon heeft zo zijn functie in het lichaam, maar slaat ook op plekken vet op.

    Waar wij voornamelijk naar kijken:

    Oestrogeen
    Ook wel het ‘vrouwelijke hormoon’ genoemd. Als dit hormoon te hoog is, slaat dit bij de vrouw vet op op de benen en billen, bij de man op de borst, en die krijgt dan ­‘man-boobs’, zoals wij die noemen.

    Testosteron
    Het mannelijke hormoon. Ook vrouwen hebben testosteron, maar in mindere mate. Testosteron zorgt ervoor dat je vet afbreekt en spiermassa ontwikkelt. Dit is dan ook de tegenpool van oestrogeen. Testosteron zorgt er ook voor dat je goed slaapt. Veel slaapproblemen komen door een te lage testosteronproductie. Het innemen van alleen melatonine heeft dan ook vaak geen effect, omdat de testosteronproductie niet goed is.

    Cortisol
    Ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd. Cortisol is een prestatieverhogend hormoon. Cortisol is ook een hormoon dat vet vasthoudt, voornamelijk op de buik. Burn-outklachten hebben niet alleen maar te maken met te hard werken en problemen op het geestelijke vlak, maar omdat cortisol een prestatieverhogend hormoon is, gaat je lichaam bij een druk leven meer cortisol produceren. Dat zorgt ervoor dat je maar kan blijven doorgaan totdat de bijnier (waar cortisol wordt aangemaakt) uitgeput raakt en je cortisolhormoon minder aangemaakt wordt, ongevoelig wordt en je dus de tegenovergestelde reactie krijgt dat je je heel slecht gaat voelen.
    Het cortisolhormoon wordt niet alleen maar verhoogd door stress van buitenaf, maar ook door stress van voeding. Bijvoorbeeld: wat veel mensen niet weten, is dat kwark ook voor veel stress zorgt. Veel mensen gebruiken naturelkwark in hun dieet vanwege de calorieën en het eiwitgehalte. Alleen: in kwark zit het caseine-eiwit, dat een langzaam opneembaar eiwit is. Dat is goed omdat je dan een langere eiwitafgifte hebt aan je spieren. Maar omdat het langzaam opneembaar is, kan het lichaam het moeilijk opnemen.
    Dit houdt in dat je darmen veel moeite moeten doen om het eiwit te kunnen opnemen, wat zorgt voor gigantisch veel stress voor je darm, en dus je stresshormoon enorm stijgt.

    Schildklierhormoon
    Als je schildklier vertraagt, zorgt het ervoor dat je stof­wisseling vertraagt en voornamelijk vet op je zij opslaat.
    Wat veel mensen niet weten, is dat ook door te veel sporten (voornamelijk cardiovasculaire trainingen) je schildklier ook kan vertragen. Dus steeds te zwaar trainen is ook niet goed.

    Insulinehormoon
    Het insulinehormoon zorgt voor een goede bloedsuiker.
    Bij een ongevoelig insulinehormoon verhoogt je bloedsuiker en slaat je lichaam de suikers op aan de zijkant van je buik: de ‘love handles’. Wat veel mensen niet weten, is dat het cortisolhormoon ook een negatieve invloed heeft op je insulinehormoon en je insulinehormoon ongevoelig kan maken. Bijvoorbeeld: te veel koffie drinken verhoogt je adrenaline door de cafeïne, wat weer je cortisolhormoon verhoogt.
    Dit heeft weer een negatieve invloed op je insulinegevoeligheid, wat er weer voor zorgt dat je insulinehormoon slecht gaat reageren op suikers in je bloed. Tegenwoordig praten wij ook over ‘ouderdomdiabetes’ alsof dat heel normaal is en je er niet meer vanaf kunt komen. Maar dit is niet normaal en je kunt er zeker wat aan doen.

    Zoals je ziet, bepalen hormonen heel veel in je lichaam.
    Als daar niet naar gekeken wordt, helpt een dieet vaak maar voor korte duur. Vaak horen wij van de mensen die een half jaar tot een jaar coaching bij ons hebben, dat ze niet van vakantie terugkomen met 5 à 7 kilo extra lichaamsgewicht door te veel eten en te veel suikers, omdat het lichaam beter in balans is.

    Een aanpak die bestaat uit veel cardiotraining en een koolhydraatarm dieet, zorgt voornamelijk voor veel stress­hormoonproductie en een vertraagde schildklier, wat er uit eindelijk voor zorgt dat, als je een drukke periode hebt of een paar weken op vakantie gaat, je gelijk weer aankomt, omdat jouw hormonen niet goed in balans zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply