Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waarom slimme verlichting de toekomst heeft
    Rate this post

    Domotica, wat afgeleid is van het Latijnse woord domus(huis) en het achtervoegsel-tica(wetenschappelijk aanduiding) staat voor extra veiligheid en comfort. Het is een toevoeging van technologie en diensten om zo het woonklimaat te verhogen en te vergemakkelijken.

    Dit is een van de redenen waarom slimme verlichting zo populair aan het worden is. Zonlicht is geweldig, we kunnen niet zonder. Daarom, zijn wij mensen zo gefascineerd door licht. Het geeft ons energie en we hebben het nodig. Al schijnt hij niet, verlangen we nog steeds naar licht.

    Wat verlichting betreft was Thomas Edison een revolutionair. Zijn gloeilamp werd algemeen aanvaard en generaties lang verlichtte het talloze huizen en kantoren. Gelukkig is de verlichtingstechnologie door de jaren heen sterk verbeterd. In de jaren 90 kwam LED verlichting opzetten en was op grote schaal beschikbaar en helpt tot nu toe onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

    Waarom toch die in interesse in slimme verlichting?
    Met de groeiende trend ‘domotica’ ofwel huisautomatisering, zijn mensen tegenwoordig 24/7 verbonden met het internet. Iedereen kan tegenwoordig met deze huidige verlichtingstechnologie hun lampen overal vandaan bedienen. De totale verlichting in een huis of van een bedrijfspand wordt hiermee ondergebracht in een gecentraliseerd systeem.

    Van daaruit kunnen alle lampen bedient worden via een tablet of smartphone. Op het ogenblik biedt de markt een opwindende mix van systemen met een krachtige functionaliteit voor de gebruikers. Veel van deze systemen bieden de mogelijkheid dat de gebruiker de kleur of tint van de lamp aan kunnen passen waar en wanneer ze maar willen.

    Er kunnen tijdschema’s ingesteld worden, zodat het lijkt of er mensen aanwezig zijn. Andere systemen worden geactiveerd door de gps in je smartphone en schakelen aan zodra je thuis komt. Met huisautomatisering wordt het je door internetverbinding mogelijk gemaakt om je verlichting waar ook ter wereld te bedienen.

    De belangrijkste componenten van een slim verlichtingssysteem
    Over het algemeen zijn bijna al dit soort verlichtingssystemen gebaseerd op een centrale slimme hub, waarmee je simpelweg wordt aangesloten op een vrije poort van je bestaande draadloze breedband router. Het woord ‘Hub’ betekent niet meer dan een schakelaar in de infrastructuur van een netwerk.

    De draadloze WiFi dimmers en schakelaars van gerenommeerde merken zoals, Novo en Philips zijn een goed voorbeeld hoe draadloze communicatie als gateway fungeert en het zo communicatie mogelijk maakt tussen verlichting en smartphone of tablet zonder hub. Dit maakt het installeren alweer een stuk makkelijker.

    Dit zijn slimme systemen die direct op je bestaande wifi-netwerk zijn aangesloten, zodat je direct een opdracht naar je verlichting kan sturen. De enige ‘bottleneck’ bij dit soort systemen is het draadloze bereik van het netwerk. Mocht deze door beperkt bereik toch tekort schieten, kun je altijd overwegen om er een repeater(signaalversterker) tussen te plaatsen.

    De meest simpele oplossing voor een slimme verlichting
    Buiten de meest voorkomende componenten van een slim verlichtingssysteem, zoals schakelaars en dimmers, zijn er ook slimme lampen. Verlichting zoals Philips Hue lampen of de Novo Wifi dimbare LED-lampen zijn enorm populair vanwege hun eenvoud. Er is bij dit soort lampen geen installatie of bedrading nodig en zijn daardoor relatief laag in kosten. Veel van dit soort lampen hebben een ingebouwde dim of kleur veranderende technologie.

    Het nadeel van deze lampen is, zodra het circuit wat ze van stroom voorziet, is uitgeschakeld via een lichtschakelaar, je ze op afstand niet kan bedienen. Deze slimme lamp is daarom meer geschikt voor tafellampen of lampenstandaards die direct op een stopcontact zijn aangesloten zonder (wand)schakelaar er tussen. De eenvoud van dit systeem is een groot voordeel, het nadeel daarentegen is dat ze nogal prijzig zijn in aanschaf.

    Extra slimme functies bij elkaar geïntegreerd
    Er zijn smart-dimmers in de handel waarbij je de andere draadloze dimmer bij elkaar kan onderbrengen, zo kan je ze groeperen onder een trigger-apparaat. Maak zo je eigen verlichting scène met meerdere geïntegreerde dimmers, die geactiveerd kunnen worden met een enkele slimme dimmer knop.

    Tip: wil je meer informatie over slimme LED verlichting? Bekijk dan het blog van Letsleds.nl. Op hun website vind je veel informatie over de verschillende mogelijkheden met deze systemen, over LED verlichting in het algemeen en zij staan altijd klaar om vragen te beantwoorden.

    Bovendien kan je het systeem door kunnen linken naar een webgebaseerde service om zo je wensen in te geven om meerdere apparaten te bedienen, zoals zonwering, jaloezieën en om bijvoorbeeld de rookmelder er aan toe te voegen. Luidsprekersystemen zoals Apple HomeKit, Google Home of Amazon Alexa hebben onlangs een geheel nieuwe waarde toegevoegd de beleving van wooncomfort.

    Met deze luidsprekersystemen kun je je slimme apparaten direct bedienen met een spraakopdracht, zonder ook maar een bedienings- device in je handen te hebben of er een app voor te moeten openen. Deze markt van slimme apparatuur breidde zich in een razend tempo uit en er zullen in de toekomst meer verbindingen aan dit soort platforms worden toegevoegd. Huisautomatisering is geen sciencefiction meer, het van nu af aan voor iedereen binnen handbereik.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply