Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waarom wordt iemand ziek?
    Rate this post

    ‘Ik eet gezond, sport 2 keer per week, slaap gemiddeld 8 uur per nacht en toch voel ik me vaak moe en lusteloos.’ Dit soort opmerkingen krijg ik regelmatig te horen van cliënten. Als ik doorvraag, blijken cliënten veel stress te ervaren, bijvoorbeeld door werk te doen waar ze geen energie van krijgen, op een plek te wonen waar ze zich niet thuis voelen, financiële zorgen te hebben of niet meer in contact te zijn met (één van de) familieleden. Gezondheid is meer dan goede genen bezitten of er een gezond voedings­patroon op nahouden.

    Emoties vertellen je wat er in je omgaat. Geluk, liefde en dankbaarheid, maar ook frustratie, woede, angst en ­jaloezie. Deze laatste emoties veroorzaken stress en hebben een enorme impact op je welzijn: je kunt nóg zo gezond leven en dit ondersteunt je lichaam zeker, maar (langdurige) ­negatieve emoties (gedachten) hebben een verlagend effect op de functies van onze organen en ons immuunsysteem en bemoeilijkt herstel bij ziekte.

    In het negatieve blijven hangen of het onderdrukken van emoties kan overbelasting voor het lichaam betekenen. Het is bewezen dat goed kunnen omgaan met stress bevorderlijk is voor je gezondheid: iemand die enthousiast en positief tegenover zichzelf staat en het leven, zal minder snel ziek worden en heeft bij ziekte een grotere overlevingskans.

    Geen energie meer
    ‘Waar krijg je energie van of wat vind je leuk om te doen?’ Deze vraag stelde ik enkele maanden geleden aan een cliënt, maar hij wist daarop niets te noemen. Hij was enorm uitgeput, onder andere doordat hij allerlei dingen van zichzelf ‘moest’. Door altijd voor anderen te zorgen en zichzelf steeds weg te cijferen, had hij geen energie meer. Hij was zich daar helemaal niet van bewust, omdat hij gewend was op deze manier te handelen.

    Immuunsysteem
    Bewustwording helpt in het genezingsproces, naast het optimaliseren van de uitscheidingsorganen en het aanvullen van vitamines, mineralen en vetzuren. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer op orde brengen waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt.
    Een sterk immuunsysteem is belangrijk om ziektes af te weren en je lichaam gezond te houden. Waarom wordt iemand ziek na een tekenbeet met de bacterie Borrelia Burgdorferi en de ander niet? Dit heeft veel te maken met hoe goed je afweersysteem werkt. Zo ook met kanker: iedereen maakt dagelijks foute cellen aan, maar een goed immuunsysteem zorgt voor verwijdering van die cellen. Voldoende slaap, stresshantering, goede voeding, eventueel aangevuld met supplementen, niet roken, weinig tot geen alcoholgebruik en lichaamsbeweging werken allemaal positief op een goed immuunsysteem en daardoor op je gezondheid. Wanneer ons lichaam (langdurig) klachten ervaart, probeert het ons iets te vertellen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply