Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Veel over gehoord, maar wat is botox precies?
    Rate this post

    We lezen het overal in de roddelbladen, we denken dat we het zien in het straatbeeld en overwegen het misschien zelf: botox. Bekend is dat veel BN-ers het gebruiken en dat met name vrouwen het gebruiken om er jonger uit te zien. Maar wat is botox eigenlijk precies en waar kun je het voor gebruiken?

    Hoe werkt botox?

    Botox heeft als officiële naam Botuline-toxina A, en is een medicijn dat signaaloverdracht van zenuwvezels naar spieren onderbreekt. Dus eigenlijk een spierverslapper. Botox werd van oorsprong gebruikt voor medische doeleinden, om pijnklachten te verlichten. Want een injectie met botox zorgt ervoor dat de spier ontspant en er minder druk is op de zenuw, waardoor het een pijnstillend effect heeft wat 3-6 maanden werkt. Heel fijn middel voor mensen met bijvoorbeeld chronische migraine, mensen die na een ongeval veel pijnklachten hebben. Maar het werk bijvoorbeeld ook tegen overmatig urineverlies, spierspasmes na een beroerte of overmatig zweten.

    Tegen rimpels

    Uiteindelijk werkt het ook tegen rimpels, omdat het de spieren ontspant zorgt botox ervoor dat rimpels veel minder zichtbaar zijn. Botox wordt veel gebruikt voor fronsrimpels, kraaienpootjes, en voorhoofdsrimpels. Ook wordt het wel gebruikt voor het liften van wenkbrauwen, mondhoeken en neustop. Botox kan zelfs gebruikt worden als je last hebt van de ‘Gummy smile’ (veel zichtbaar tandvlees als je lacht). Maar hoe werkt het dan met botox? Stel je hebt een fronsrimpel (zoals bijna iedereen) en je irriteert je daar mateloos aan, dan is vaak de eerste behandeling botox. Botox wordt ingespoten (door een gediplomeerd arts) in de rimpel, de spier verslapt en 1-2 weken na de behandeling zijn de resultaten zichtbaar en is de rimpel minder zichtbaar. Na 2-3 maanden heb je dan nog een behandeling nodig en daarna na 4-6 maanden. Gemiddeld duurt een botoxbehandeling 10-20 minuten.

    Is het een taboe?

    Er hangt nogal wat taboe om botox. Iedereen doet het stiekem, je krijgt een emotieloos gezicht, je gezicht wordt vervormd etc. Maar dat klopt gelukkig niet. Bij een goede kliniek wordt altijd eerst een gezondheidsonderzoek gedaan, om te kijken of je geschikt bent voor een behandeling. Afhankelijk van de hoeveelheid botox (een arts adviseert je daarin) krijg je geen emotieloos gezicht. Natuurlijk kan de behandeling een beetje pijn doen, want je krijgt een injectie, maar over het algemeen valt de pijn mee. Botox is een medicijn en een medicijn heeft ook bijwerkingen en risico’s. Het kan ervoor zorgen dat je een blauwe plek krijgt waar je geïnjecteerd bent, plaatselijke roodheid, pijn. Vaak verdwijnen de bijwerkingen tussen de 24 en 48 uur.
    Moet iedereen aan de botox? Dat is natuurlijk per persoon verschillend, de één heeft minder rimpels dan de ander en ook lang niet iedereen stoort zichzelf eraan. Daarnaast moet je ook wel het budget hebben, behandelingen beginnen vanaf €100,- en ze moeten natuurlijk regelmatig herhaalt worden voor een blijvend effect. Is het helemaal veilig? De onderzoeken tot nu toe tonen aan dat bij ‘normaal’ gebruik door een gediplomeerd kosmetisch arts en geen bijzonderheden zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. In sommige gevallen kan een behandeling ook worden vergoed, afhankelijk van het soort verzekering en de zorgverzekeraar.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply