Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘We bieden patiënten een behandeling op maat’
    Rate this post

    Obesitas is een groeiend maatschappelijk probleem en heeft een enorme impact op het leven van patiënten. Voor mensen met zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) is een operatieve ingreep met een intensief begeleidingstraject vaak nog de enige mogelijkheid om definitief gewicht te verliezen. Hoe ziet zo’n traject eruit?

    De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is een van de organisaties waar patiënten terechtkunnen voor een bariatrische ingreep zoals een maagverkleining. Je komt daarvoor alleen in aanmerking met morbide obesitas. Dan gaat het om een BMI van 40 of hoger of een BMI van 35-40 met een comorbiditeit: een door het overgewicht veroorzaakte ziekte zoals hoge bloeddruk, diabetes of bewezen gewrichtsklachten. De verwachting is dat bij NOK Amsterdam in 2020 meer dan 1.400 patiënten behandeld kunnen worden.

    Screening
    De behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek is opgebouwd uit een aantal fases. De eerste vindt plaats voorafgaand aan de behandeling. Deze bestaat uit een oriënterende groepsvoorlichting en een multidisciplinaire screening. ‘We screenen patiënten heel uitgebreid’, vertelt Anouk Nooteboom, vestigingsmanager van de Nederlandse Obesitas Kliniek Amsterdam. ‘We bespreken hun eetpatroon, psychische conditie en beweegpatroon, en houden een medisch consult. Er wordt veel aandacht besteed aan de veranderingen die de patiënt in zijn of haar leven zal ervaren. Ook willen we weten wat mensen al gedaan hebben om zelf af te vallen. Een van onze voorwaarden is dat ze minstens een half jaar bij een hbo-geschoolde diëtist in behandeling zijn geweest.

    Lotgenoten
    Patiënten die in aanmerking komen voor een ingreep, krijgen een zes weken durend programma met onder meer aandacht voor de ingreep, voeding, spijsvertering en het leven na de operatie. Dat gaat in groepen van tien lotgenoten. Uit ervaring weten we dat patiënten veel steun hebben aan elkaar. Psychologen leren de patiënten om doelen te stellen en om anders om te gaan met negatieve emoties. ‘Werkelijke gedragsverandering kost vaak een jaar of drie en vraagt om een intensieve begeleiding’, vertelt Anouk. Als gevolg van de gezondere leefstijl zal het gewicht blijvend verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt sterk verbeteren.

    Boterham met pindakaas
    In 2018 had iets meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht (bron: CBS). Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen. Ernstig overgewicht of obesitas, met een BMI van 30 of hoger, komt juist vaker voor bij vrouwen. Bij een BMI van 40 of hoger wordt gesproken van ‘morbide obesitas’. Mannen melden zich later voor een ingreep dan vrouwen: ze komen meestal pas als ze lichamelijke klachten hebben. Bij morbide obesitas gaat het lang niet altijd om mensen die veel te veel eten. Een vrouw met een lengte van 165 cm en een gewicht van 90 kilo heeft een BMI van 33,1. Eet ze dagelijks een enkele boterham met pindakaas extra zonder dat die energie verbrand wordt, dan kan ze tien jaar later 110 kilo wegen. Met haar BMI van 40,4 is er dan sprake van morbide obesitas.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply