Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • We eten, drinken, praten en geven een zoen met onze mond
    Rate this post

    Ans Lindeman

    In 1976 afgestudeerd aan de Subfaculteit Tandheelkunde in Nijmegen als mondhygiëniste

    ‘Wanneer je met iemand spreekt, is de mond het eerste wat opvalt. Een goed verzorgde mond zegt iets over iemands persoonlijkheid. Een goed gebit geeft je zelfvertrouwen en is voor (bijna) iedereen mogelijk door het geven van informatie en ondersteuning.
    Binnen onze praktijk wordt ondersteuning van cliënten met medische klachten steeds belangrijker. Zo richt ik mij bijvoorbeeld op mensen met diabetes en patiënten met hart- en vaatziekten. Wanneer deze mensen bij het poetsen bloedend tandvlees hebben, is de kans groot dat zij gingivitis (ontstoken tandvlees) of parodontitis (ontsteking van het weefsel rondom de tand) hebben. Hierdoor is de kans op genezing kleiner of op complicaties juist vele malen groter. Het is niet vanzelfsprekend dat cliënten aangeven dat ze diabetisch of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten hebben. Of misschien zwanger zijn! Het is belangrijk om te weten welk medicatiegebruik er is. Met behulp van een vragenlijst informeren wij naar iemands gezondheid. Door wederzijds vertrouwen kunnen we ieders mond gezond houden en (extra) tips geven.’

    De (extra) uitdaging van Ans:
    Zich blijven verdiepen in extra ondersteunende verzorging bij onder andere diabetici, zwangere vrouwen en cliënten met hart- en vaatziekten. Contacten onderhouden met tandartsen, collega-mondhygiënisten en verzekeraars.

    Sandra Mulder

    HBO-opleiding Mondhygiëne, Nijmegen, 1986

    ‘Het belang van een mondhygiënist wordt steeds vaker onderstreept door tand- en huisartsen. Veertigplussers zijn daar niet altijd mee opgegroeid: een bezoek aan de mondhygiënist werd vaak gezien als noodzaak bij problemen en minder als preventie. Wij streven naar een zo lang mogelijk behoud van tanden en kiezen. Maar ook als iemand een (gedeeltelijk) kunstgebit of implantaten heeft, kunnen wij een bijdrage leveren aan een gezonde mond.
    Als een cliënt een keer in onze praktijk is geweest, komt hij of zij meestal terug. Niet alleen omdat er vaak al na één behandeling resultaat zichtbaar is, ook omdat de voorlichting die je geeft het belang van een goede mondverzorging duidelijk kan maken. Ans en ik blijven ons ontwikkelen en we blijven investeren in de praktijk, met Chantal, al bijna vier jaar werkzaam als collega-mondhygiëniste. Als je al jaren samenwerkt, is het gemakkelijk om je kennis te delen, regelmatig overleg te voeren en elkaar zo nodig scherp te houden.’

    De (extra) uitdaging van Sandra:
    Veertigplussers bekend maken met het belang van mondhygiënisten. Extra aandacht voor ouderen die zijn doorverwezen of op eigen initiatief komen en extra zorg nodig hebben.

    Chantal Geerdink

    HBO-opleiding Mondzorgkunde Hanzehogeschool Groningen (2012), met als specialisatie parodontologie (tandvleesproblemen).

    ‘De specialisatie parodontologie vind ik belangrijk, omdat ‘gezond tandvlees’ de basis is voor een goed gebit. Tandvleesontsteking kan een erfelijke oorzaak hebben, maar kan ook ontstaan door te veel plak op de tanden, een slechte lichamelijke gesteldheid, roken of stress. Tegenwoordig wordt er van kinds af meer aandacht besteed aan tanden en kiezen. Wij zien dan dat een bezoek aan de mondhygiënist ook past bij uiterlijke verzorging. Mijn opleiding en werk richten zich echt op preventie en daardoor die stralende lach, liefst met eigen tanden en kiezen. Voor mijn generatie is een bezoek aan een mondhygiënist steeds vaker vanzelfsprekend.’

    De (extra) uitdaging van Chantal:
    Het besef creëren dat gezond tandvlees (lichtroze van kleur, zonder bloeding) de basis is voor een stalende lach. Een bezoek aan de mondhygiënist is tegenwoordig vanzelfsprekender; allereerst om de gezondheid van een mond, daarnaast om esthetische redenen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply