Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘We luisteren naar onze patiënten’
    Rate this post

    Voor de zesde keer op rij heeft de Mammapolikliniek Tiel het Roze Lintje als kwaliteitskeurmerk van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontvangen.

    Na doorverwijzing van huisarts of via het bevolkingsonderzoek melden mensen met klachten in of rond het borstgebied zich op de Mammapoli. Daar volgt een gesprek met de verpleegkundig specialist, waarbij lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Indien nodig wordt er weefsel afgenomen en worden er foto’s en/of een echo gemaakt. Aansluitend volgt een voorlopige uitslag. De uitslag van het weefselonderzoek volgt doorgaans een dag later ter definitieve bevestiging. ‘Eigenlijk kun je stellen dat een patiënt binnen twee uur al weet wat er aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig; dan duurt het iets langer’, licht Tineke toe.

    Behandeling
    Als behandeling nodig blijkt, dan wordt daar altijd binnen twee weken mee gestart. Iedere patiënt wordt besproken in een multidisciplinair medisch team. Ook patiënten waarbij geen borstkanker is geconstateerd, worden besproken. Het kan namelijk zijn dat behandeling niet nodig is, maar dat screening wel noodzakelijk is.

    Second opinion-poli
    Patiënten kunnen altijd een ander ziekenhuis benaderen voor een second opinion. Tineke: ‘Wij hebben onze structuur erop aangepast om patiënten die een second opinion wensen, via een versnelde route te helpen. Direct na het multidisciplinair overleg heeft de patiënt een gesprek met een chirurg voor advies. Indien nodig kan ook een gesprek met een internist of plastisch chirurg op dezelfde morgen plaatsvinden. Na de diagnose ‘borstkanker’ blijft de patiënt zitten met heel veel vragen. Als service naar de patiënt kan er op deze wijze advies worden verkregen van een ander mammateam.’

    Aansluiten op wensen patiënt
    De Mammapoli Tiel werkt nauw samen met Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Maandelijks houdt de BVN een borstprothesespreekuur ter plaatse. ‘Ons team staat open voor nieuwe initiatieven en we luisteren naar onze patiënten. Zo zijn we afgelopen mei gestart met ‘embracedoeken’. Dat zijn doeken die patiënten aangeboden krijgen om zich te kunnen bedekken wanneer zij met ontbloot boven­lichaam moeten wachten op onderzoek en/of behandeling. Dat maakt onze zorg net iets menselijker’, vertelt Tineke. De embracedoeken zijn door sponsoring mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland.

    Wilt u meer weten? Kijk op www.zrt.nl voor onze ­behandelingen, begeleiding en procedures.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply