Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Weer trots op je borsten na borstkanker
    Rate this post

    Circa 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven de diagnose ‘borstkanker’. In deze ingrijpende periode wisselen angst en onzekerheid elkaar af. Als je na een zware weg vervolgens kankervrij verklaard wordt, is dat een enorme opluchting. Toch kan jouw borst na een borstkankerbehandeling soms erg beschadigd zijn en dat maakt je onzeker.

    Als je na een borstkankerbehandeling ongelukkig bent met het uiterlijk van jouw borst, dan kan dat invloed hebben op je hele leven. Je zelfvertrouwen vermindert en soms durf je niet meer te zwemmen of te sporten. Gelukkig bestaan er meerdere behandelingen om jouw aangedane borst te verfraaien. Ilona Hospers is plastisch chirurg in het ­Ommelander Ziekenhuis Groningen en het UMCG: ‘Er bestaan twee soorten borstkankerbehandelingen: de borstbesparende behandeling, waarbij de tumor uit de borst wordt verwijderd, en de borstamputatie, waarbij de gehele borst wordt verwijderd. Vervolgens zijn er meerdere manieren om de borst te reconstrueren.’

    Na borstbesparende operatie
    Ilona licht toe: ‘Als we een tumor uit de borst verwijderen, dan kan er een deuk in de borst ontstaan. Ook kan de aangedane borst kleiner worden dan de niet-aangedane borst. Met ‘lipofilling’ wordt de borst opgevuld met lichaams­eigen weefsel uit de buik of flank. De voordelen hiervan zijn dat eigen weefsel wordt gebruikt, wat bij gewichtsverlies of -toename gewoon ‘meebeweegt’. In het geval van een grote cupmaat kan de niet-aangedane borst worden verkleind, ­zodat de borsten weer van gelijke grootte worden. ­Bijkomend voordeel is dat eventuele bestaande rug- en nekklachten hierdoor verminderen. Bij een oorspronkelijk kleine cupmaat, kiezen we vaker voor een amputatie. Deze kunnen we reconstrueren in dezelfde operatie als de amputatie door middel van een siliconen prothese in de aangedane borst.’

    Na borstamputatie
    ‘Ook wanneer het noodzakelijk was de aangedane borst volledig te verwijderen, kunnen wij het borstgebied reconstrueren, direct of in tweede instantie. Hier zijn twee mogelijkheden voor: de reconstructie met lichaamseigen weefsel of de siliconen prothese. Hierbij wordt soms eerst de huid opgerekt met een ballonnetje dat om de paar weken in volume wordt vergroot. Als er voldoende plek is ontstaan, plaatsen we de prothese. Als na bestraling van de borstwand het weefsel niet meer kan worden opgerekt, dan brengen we een rugspier met huid naar voren en plaatsen we daaronder de prothese’, vertelt Ilona vakkundig.

    Medische tepeltatoeage
    ‘We kunnen de tepel reconstrueren door van bestaande borsthuid een nieuwe tepelknop te vormen. Daarna volgt dan een medische tatoeage, waarmee we een niet van echt te onderscheiden tepelhof op de borst tatoeëren. Met al deze methoden kunnen we een vrouw die borstkanker overwonnen heeft, een borst én haar zelfvertrouwen teruggeven!’, aldus Ilona.

    Vergoedingen
    Borstkankerbehandelingen worden volledig vergoed door de basiszorgverzekering. Lipofilling wordt soms vergoed, maar in de meeste gevallen nog niet. Momenteel zet de NVPC, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, zich ervoor in om voor deze behandeling een volledige vergoeding te realiseren voor vrouwen die aan borstkanker zijn geopereerd.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply