Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
  • Werken aan verbondenheid
    4/4 - (2 stemmen)

    Het hebben van een relatie is voor de meeste mensen heel normaal, en als vanzelfsprekend hoopt men samen gelukkig te worden en te blijven. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd te lukken. Een liefdesrelatie is iets heel moois, maar moet net als iedere andere relatie, zoals met je broer of werkgever, wel onderhouden worden.

    Dat onderhouden kan door elkaar iedere dag te vinden in het gesprek over wat elkaar bezighoudt, door elkaar aan te raken of door als stel samen iets te ondernemen. Het is fijn als dit kan gebeuren vanuit een veilige hechting, verbondenheid tussen beide partners. Voor een kind vindt iedereen het vanzelfsprekend dat het zich mag hechten aan de ouder(s). Echter, we hebben het levenslang nodig om ons te hechten aan een belangrijke andere persoon. Dit is een basisbehoefte. Als er onenigheid ontstaat over het opruimen van de sokken of achter de laptop kruipen, gaat het in feite over daaronder liggende hechtingsbehoeften die niet vervuld worden, zoals het belangrijk zijn voor de ander, waardering, begrepen worden, geaccepteerd of geliefd worden.
    Naast je emotioneel verbonden voelen met elkaar, zijn voor velen in een relatie het zorgen voor elkaar en seksualiteit belangrijk, en dat gaat gemakkelijker als je je diepste ­emoties en behoeften met elkaar kunt delen.

    Vastklampen of vermijden
    Komt de hechting goed tot stand, dan voelen de partners zich emotioneel verbonden met elkaar. Zijn de partners niet goed gehecht, dan zie je vaak twee reacties: zich angstig vastklampen of afstandelijke vermijding. Bij angst (voor verlies aan verbondenheid) gaat de ene partner (vaak de vrouw) zich vastklampen, de andere partner achtervolgen door het geven van kritiek en soms pogingen om de ander te overheersen of tot een reactie te dwingen. Bij vermijding (voor de kritiek) gaat de partner (vaak de man) zich op allerlei taken richten of hard werken om het gemis aan emotionele betrokkenheid niet te voelen, dus die gaat zich terugtrekken. Dan kom je als stel in een negatieve cirkel terecht: je wilt verbondenheid, maar die komt juist steeds verder weg te liggen.

    In relatietherapie kun je werken aan praktische probleemoplossende zaken of het vergroten van communicatieve vaardigheden, maar dus ook aan het verdiepen van de emotionele verbondenheid met je partner. Dan wordt er gekeken naar die ontstane negatieve cirkel, het gedrag (de niet-opgeruimde sokken), maar vooral de emoties en behoeften van beide partners die daaronder liggen. Dit kan door middel van relatietherapie, genaamd EFT (Emotionally Focused Therapy). En dat kan ook al vóórdat er relatie­problemen ontstaan.

    Tips voor een betere relatie
    1. Sta eens stil bij wat je zelf voelt en denkt, en spreek dit uit naar je partner.
    2. Vraag naar de gevoelens en gedachten van je ­partner. Ga er niet van uit dat je de ander kent.
    3. Spreek regelmatig je positieve gedachten en gevoelens over elkaar uit, in plaats van alleen kritiek, regelingen of afspraken uit te wisselen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply