Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Jij wilt toch ook lekker kunnen slenteren deze zomer?
    Rate this post

    Heerlijk die zomer! Lekker slenteren langs het strand of de boulevard, gezellig naar het pretpark of dat leuke stadje op je vakantiebestemming ontdekken. Maar dan, aan het eind van zo’n heerlijke dag is het er ineens: rugpijn! Eerst een beetje zeurend, maar de pijn onderin je rug wordt steeds erger! Je kunt amper nog zitten. Zo had je de afsluiting van jouw vrije dag niet voorgesteld.

    Je hebt er trouwens wel vaker last van. Na dat dagje shoppen of toen je zo lang hebt gestaan bij dat festival. Of bij de voetbalwedstrijd van je kind. Na een nachtje slapen is de pijn meestal wel weer verdwenen en soms heb je er dan tijden geen last meer van. Totdat je weer een paar uur hebt lopen slenteren.

    Je voeten zijn de basis
    Alhoewel het niet altijd duidelijk is waarom iemand pijn in de onderrug krijgt, wordt die meestal veroorzaakt door overbelasting van de rug of een verkeerde houding, of het is aangeboren. Lage rugpijn zit in het onderste deel van de rug. Soms is er sprake van uitstraling naar de billen of naar een bovenbeen. Pijnklachten kunnen uiteenlopend zijn van plotselinge pijn tot een geleidelijk opbouwende pijn die hevig of zeurend kan zijn. Soms zijn bepaalde houdingen of bewegingen niet meer mogelijk. Pijn in de onderrug kan heftig zijn en kan verergeren bij stressgevoelens, hoesten, inspanning of beweging van dit deel van de ruggenwervel. Het klinkt misschien raar, maar de oorzaak van de pijn in je rug zou wel bij je voeten gezocht kunnen worden. Je voeten dragen je lichaam immers de hele dag. Het zijn niet twee lichaamsdelen die op zichzelf staan, maar ze vormen één geheel met de rest. Ze vormen de basis. Een verkeerde stand van je voeten kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben in je onderrug en andersom.

    Podoposturaal therapeut
    Een podoposturaal therapeut kan in dat geval vaak uitkomst bieden. Podoposturale therapie pakt waar mogelijk de oorzaak van je houdingsklachten aan. Deze therapie is een aanvulling op het werk van therapeuten die het houdings- en bewegingsapparaat centraal stellen (met name fysiotherapeuten, oefentherapeuten Mensendieck/Cesar, podotherapeuten en registerpodo­logen). Een standafwijking van je voet, een verkeerde manier van lopen of een verkeerde houding is vaak corrigeerbaar met podoposturale zolen. Met speciale meetapparatuur kan uitgelezen worden of jij je voet op een goede manier neerzet, hoe je manier van lopen is én waar de eventuele knelpunten liggen. Aan de hand van die infor­matie kan er een geschikte podoposturale zool voor je worden gemaakt en krijg je advies over eventuele oefeningen om je houding te verbeteren.

    Waarom zou je nog langer met pijn rond blijven lopen als het zo eenvoudig te verhelpen is? Jij wilt deze zomer toch ook weer heerlijk kunnen rondslenteren?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply