Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ziek en dan?
    Rate this post

    Tien jaar geleden kreeg de zus van een goede vriend borstkanker en verloor daardoor haar baan. Met twee kleine kindjes en een hoge hypotheek was dit dramatisch. De wereld stond stil en alles draaide om haar en haar herstel. Haar man werkte zich ondertussen een slag in de rondte om het gezin draaiende te houden, zijn vrouw te ondersteunen, hun kindjes te verzorgen, de kost te blijven verdienen en ondertussen zijn eigen angst en verdriet te verdragen en te verwerken.

    Deze hectiek duurde twee jaar. Daarna kon het gezin herstellen van deze nachtmerrie. En dat herstellen viel niet mee, en net zo harmonieus als ze tijdens de periode van ziekte waren, zijn ze gescheiden. Ze vormen echt een ‘gezin nieuwe stijl’ waarbinnen zij zonder probleem de kinderen van zijn nieuwe partner meeneemt voor een uitje en alle verjaardagen samen gevierd worden. Maar hoe goed ze dat ook doen: het is wel een droevig einde van een ogenschijnlijk ‘happy end’. Jaren later vertelde de echtgenoot aan onze vriend dat in die hele ziekteperiode er maar één keer, door één persoon aan hem gevraagd is hoe het met hem ging. Hij was nog steeds geraakt door dat gebaar.

    Impact op de relatie
    In mijn werk ben ik altijd onder de indruk van de impact die ziekte op een relatie en een gezin heeft, en de veerkracht waar mensen over beschikken om nare en verdrietige situaties het hoofd te bieden. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan en helaas blijkt pas achteraf hoe hoog de kosten waren. Niet zelden waren die te hoog, hebben beiden te veel ingeleverd en ingeteerd, en besluit een stel alsnog om uit elkaar te gaan. Soms is onverwacht herstel net zo schokkend als het bericht dat iemand zou komen te overlijden. Voor de omgeving is het moeilijk te begrijpen, als ogenschijnlijk de ellende achter de rug is, door middel van een scheiding, nieuwe ellende creëren. En vaak beleeft een stel dat ook zo en voelen de twee zich schuldig tegenover de kinderen.

    De eigen positie en rol
    Een vergelijkbare situatie is er als één van beide partners een chronische ziekte krijgt. Een ziekte die weliswaar niet leidt tot de dood, maar wel een grote impact op het dagelijks leven van alle betrokkenen heeft. Voor de partner is het moeilijk om in deze nieuwe situatie zijn of haar eigen positie en rol te bepalen. ‘Welke eisen kunnen er gesteld worden?’ ‘Wanneer mag ik voor mezelf kiezen?’ ‘Wie zorgt er een keer voor mij?’ Als in een relatie één van twee beperkt raakt in wat hij of zij kan, raakt de ander ook beperkt. En als een stel er niet in slaagt om samen te rouwen over het verlies van de gezondheid in de relatie, loop je het risico elkaar kwijt te raken.

    Een mooie toekomst
    Een scheiding waarbij ziekte een rol speelt, is emotio­neel complex. Beide partijen voelen zich vaak schuldig. De gezonde partner voelt zich schuldig omdat hij of zij een zieke in de steek laat. De partner met de ziekte voelt zich schuldig omdat deze situatie door zijn of haar ziekte ontstaan is. Het is belangrijk om de ziekte te benaderen als een gezamenlijk leed en een gezamenlijk probleem. Blijven praten is het enige wat werkt, en met professionele hulp blijken deze emoties goed te hanteren en kan er op welke manier dan ook een mooie toekomst voor beiden zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply