Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ziekte: vijand of boodschapper?
    Rate this post

    Als je ontdekt dat je chronisch of ernstig ziek bent, loopt het vertrouwen dat je in je lichaam hebt een grote deuk op. Je lichaam functioneert niet meer zoals je dat gewend bent. Het is alsof een vriend waar je altijd op hebt kunnen bouwen je opeens als een baksteen heeft laten vallen. Gevoelens van angst, boosheid en teleurstelling komen naar boven. Hoe ga je met die gevoelens om?

    Ik werk met mensen met (chronische) klachten en ziekten. Veel mensen komen bij mij om hun ziekte op een andere manier te leren kennen; om hun heling daarmee te ondersteunen. In ons werk gaan we samen met de cliënt op zoek naar de oorzaken van de ziekte. Dit gebeurt naast de behandeling van een arts.

    ‘Gezondheid is een groot goed’ wordt vaak gezegd. Het is iets wat een enorme impact heeft op bijna alle facetten van ons leven en daarmee op ons welzijn en welbevinden. Zolang we gezond zijn gaat het goed, maar wanneer er sprake is van klachten, vermoeidheid, (chronische) ziekten of ziekte die ons met de dood confronteren, dan kan ons leven compleet veranderen. Wat is ziekte eigenlijk? Heeft het een doel, een boodschap of is het iets waar we gewoon zo snel mogelijk vanaf moeten zien te komen? Kunnen we onze gezondheid en daarmee ziekte zelf beïnvloeden met onze ‘mind’? En wat kan een opstelling bijdragen aan onze gezondheid en ons gevoel van welzijn?

    Uiting van je geschiedenis
    Gaandeweg mijn leven is mijn perspectief op ziekte en gezondheid veranderd, van ‘shooting the messenger’ naar ‘luisteren en proberen te ontrafelen waar het vandaan komt’. Oftewel: ziekte als symptoom van iets anders met een diepliggend trauma. Meer en meer zie ik ziekte nu als een uiting van je geschiedenis.
    Vanuit dit perspectief bekeken is ziekte minder een vijand. Het is een signaal dat me dichter bij mijn essentie wil brengen. Toch is het een natuurlijke reactie om weg te bewegen van pijn en ongemak. Dat verklaart ook dat onze eerste reactie op ziekte er een van wegduwen en vechten is in plaats van te luisteren. Maar als pijn en ongemak zich blijven herhalen, is het wellicht zinvol om er dieper naar te kijken.

    Stress: oorsprong van alle ziekten?
    Verschillende bronnen en onderzoeken laten steeds weer zien dat stress aan de wieg staat van ziekte, of anders gezegd dat ziekte een symptoom is van aanhoudende stress. Kortweg komt het erop neer dat bij velen van ons het lichaam in een continue paraatheid staat om te vechten of te vluchten. Een reactie die heel handig is als er acuut gevaar dreigt, maar ziekmakend wordt op het moment dat dit de normale staat van zijn wordt. Waarom is dat zo gevaarlijk? Omdat, wanneer het vecht-vluchtmechanisme in werking treedt, het lichaam stresshormonen gaat produceren en tegelijkertijd de groeiprocessen, stofwisseling en herstelprocessen van ons lichaam tijdelijk stillegt. ­Wanneer dit een kortstondige reactie is op een acuut gevaar, dan is dit heel nuttig, omdat alle energie dan gebruikt kan worden om het dreigende gevaar af te wenden. Maar wanneer dit mechanisme langere tijd actief blijft, betekent dit dat de groeiprocessen, stofwisseling en herstelprocessen langere tijd inactief zijn, en dit leidt uiteindelijk tot ziekte.

    Vicieuze cirkel
    Zo bekeken is het belangrijk om chronische stress te voorkomen en om in geval van ziekte de eventueel aanwezige chronische stress in het lichaam te verlagen. Immers: wanneer het vecht-vluchtmechanisme voor langere tijd actief blijft terwijl er geen reden voor is, zorgt dit voor nog meer stress in het lichaam. Deze stress legt het zelfgenezend vermogen van het lichaam nóg verder stil, wat tot een vicieuze cirkel kan leiden waarin de klachten steeds omvangrijker worden.

    Familiedynamieken
    Het is gebleken dat verschillende familiedynamieken in de onderstroom regelmatig een samenhang laten zien met specifieke gezondheidsklachten en ziekten. Je zou kunnen zeggen dat specifieke informatie uit de onderstroom van de familiedynamiek dikwijls eenzelfde ziektereactie laten zien.

    Wat biedt een ziekteopstelling?
    De informatie uit een ziekteopstelling biedt de persoon die de ziekte heeft doorgaans veel inzichten in de generatie-overschrijdende achtergronden van zijn of haar ziekte. Deze inzichten worden door de betreffende persoon vaak als ingrijpend en verlossend ervaren, met als resultaat dat zij door deze inzichten vaak anders met hun ziekte kunnen omgaan en er beter mee kunnen leven. De rust die ontstaat, door het zichtbaar maken van de onderstroom, kan op deze manier een helende werking hebben. Het is zelfs mogelijk dat de symptomen of ziekte zich blijvend terugtrekken. Opmerkelijk is dat het niet nodig is om deze informatie expliciet met onze ‘mind’ te begrijpen. Belangrijker is het dat deze informatie diep in ons systeem ervaren wordt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply