Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Zijn wie je bent

  Toen ik studeerde, volgde ik een collegereeks Wetenschapsfilosofie. Ik weet er weinig meer van, maar één college is me altijd bijgebleven. Tijdens het college ging het over dé waarheid, en met name over het niet-bestaan van dé waarheid.

  Er werd uitgelegd hoe iedereen met zijn eigen bril naar de werkelijkheid kijkt en hoe we vanuit onze eigen belevingswereld de waarheid ervaren en definiëren. Als voorbeeld werd een foto van een watermeloen getoond en de vraag gesteld: ‘wat is dit?’ Ik weet nog dat we verward naar elkaar keken: ‘Eeh… een meloen!’ Prompt kwam de tweede foto: dezelfde meloen, maar dan vanuit een ander perspectief gefotografeerd. We keken niet naar een hele, maar een halve meloen! Voorzichtiger nu: ‘Een halve meloen?’ Waarop de derde foto verscheen, genomen vanuit weer een ander perspectief: de meloen was volledig uitgehold en vervolgens gevuld met sinaasappelpartjes. Was het nog wel een meloen?

  Beschermjassen
  Gebaseerd op de boodschappen en ervaringen die we, vooral onbewust, meekrijgen als we opgroeien, creëren we onze eigen belevingswereld. Dat is onze bril waarmee we naar de wereld om ons heen kijken. Het is onze maatstaf voor wat waar is en wat niet. Tijdens het opgroeien trekken we allerlei ‘beschermjassen’ aan. Zo noem ik de overlevingsmechanismen. Deze jassen hebben we op een bepaald moment in ons leven echt nodig om te kunnen (over)leven. Die jassen dragen we nog steeds, terwijl we ze eigenlijk, als volwassene, niet echt meer en zeker niet altijd nodig hebben. De beschermjassen zijn bepalend voor hoe wij naar de werkelijkheid en de waarheid kijken. En belangrijk: ook naar onszelf! Onze eigen bescherming kleurt zo het zien van wie we eigenlijk zijn.

  Aanleiding en oorzaak
  Wanneer ben je nou klaar om te worden wie je bent? Vaak begint de bewustwording daarvan met een gevoel dat er iets niet klopt. Je weet niet wat, maar er schuurt of wringt iets: je bent in de war. Soms gebeurt er op dat moment ook iets: problemen op je werk, of thuis. Of erger: je krijgt een burn-out of wordt ziek. Vaak heb je een aanleiding nodig om tot de oorzaak door te dringen. Mijn klanten komen vaak met zo’n aanleiding als behoeftevraag voor coaching. Ik begeleid ze dan naar de oorzaak. Vaak, bijna altijd, komen we dan uit bij de beschermjas(sen).

  Mijn hart zingt!
  Wanneer je in staat bent om je beschermjas(sen) uit te trekken als je ze niet nodig hebt, wordt je eigen unieke identiteit zichtbaar voor je. Je eigen prachtige zelf. Dan voel je de innerlijke kracht en wéét je met elke cel in je lijf wat goed voor jou is. Je voelt je in je element. Je hart zingt. Je bent geworden wie je bent. Je voelt Happiness!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply