Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Zo kom je er weer bovenop

  Als je zware behandelingen tegen kanker moet ondergaan of hiervan aan het herstellen bent, is ‘bewegen’ waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Omdat het trainen tijdens en na de behandeling veel gezondheidsvoordelen heeft, kan het toch zinvol zijn om dit een kans te geven.

  Inmiddels is er op wetenschappelijk gebied veel bekend over de effecten van bewegen op de klachten van kankerpatiënten. Duidelijk is dat fysiotherapie, en dan met name bewegen onder begeleiding van een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut, van positieve invloed is. Met name zijn er effecten te zien op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van de belastbaarheid en de terugkeer naar je werk.

  Bij welke klachten helpt oncologiefysiotherapie?
  – Bij lichamelijke problemen. Hierbij kun je denken aan: de gevolgen van operaties, schade aan het bewegingsapparaat, hart- en longschade door bestraling en chemotherapie en lymfoedeem.
  – Bij algemene klachten. Hierbij kun je denken aan: pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden.

  JoAnne van Yperen van Fysioview laat zien dat oncologiefysiotherapie in iedere behandelfase nuttig is:

  De behandelfase
  ‘In deze fase is de diagnose gesteld en volg je primaire behandelingen, zoals operatie, bestraling en chemotherapie. Hoewel dit allerlei ongemakken met zich kan meebrengen, is het belangrijk om actief te blijven of te beginnen met bewegen. Ik kan je daarover adviseren en bij begeleiden. Vochtophoping, ook wel ‘oedeem’ genoemd, is een klacht die zich in elke fase kan voordoen. Ook deze behandel ik.’

  De herstelfase
  ‘Tijdens deze fase herstel je van de medische behandelingen, en pak je langzaam je gewone leven weer op. Omdat je waarschijnlijk last hebt van de gevolgen van de medische behandelingen, kan dat laatste best lastig zijn. Ik kan je begeleiden hierbij, zodat het hervatten van je leven zo prettig en ‘normaal’ mogelijk verloopt. Dat kan bijvoorbeeld met een op maat gemaakt bewegingsprogramma, of behandeling van lymfeoedeem of bewegingsbeperkingen.

  De palliatieve fase
  ‘In deze fase is de ziekte niet meer te behandelen. Soms ontstaan er uitzaaiingen, of is er een nieuwe vorm van kanker. Omdat de palliatieve fase erg lang kan duren, is het belangrijk dat je kwaliteit van leven hoog is. Dit kan bereikt worden door een actieve levensstijl, met veel lichaamsbeweging. Omdat dit door de klachten en pijn die je waarschijnlijk ervaart best lastig kan zijn, adviseert en begeleidt de oncologisch fysiotherapeut je hierbij.’

  De terminale fase
  ‘In de terminale fase is het levenseinde in zicht. Je kunt last hebben van onder andere pijn, vermoeidheid en benauwdheid, en van klachten als oedeem. Om ervoor te zorgen dat je je ook in deze fase comfortabel en prettig voelt, kan ik je ondersteunen. Dat doe ik bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen en begeleiding bij het belasten. Ook geef ik advies en ondersteuning op het gebied van ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Hiervoor kom ik aan huis bij de patiënt, dus de samenwerking met de partner en familie is dan belangrijk.’

  ‘Ze helpt je gewoon je leven weer op de rails te krijgen.’
  Na een bewogen jaar waarin haar broer was overleden, kreeg Annet na een bezoekje aan de ‘borstenbus’ te horen dat ze borstkanker had. Annet stapte direct in de rollercoaster van de zorg. De behandeling sloeg aan, maar achteraf bleef ze nog met klachten zitten. De klachten bleken alleen niet alleen fysiek van oorsprong te zijn, kwam ze achter toen ze startte met oncologiefysiotherapie.

  ‘In april 2019 kwam ik voor het eerst bij JoAnne van Fysioview. In de eerste instantie kwam ik voor oedeem bij mijn borst. Ik vertelde mijn verhaal en werd snel erg emotioneel. JoAnne had direct door dat ik lange tijd veel te veel van mezelf had gevraagd. Zij vroeg mij letterlijk, ‘Waar ben jij allemaal mee bezig?’ Toen merkte ik eigenlijk pas wat het mij allemaal had gedaan. Ze hielp mij om te kijken naar mijn leven. Hoe kon ik het anders inrichten?

  Haar eerste instructie was duidelijk: ik had rust nodig. Veel en snel. Ik ging overdag slapen of gewoon even op bed muziek luisteren. Die rust hielp al enorm. Ik moest mijzelf daarbij wel ook over wat drempels heen zetten. Een feestje ’s avonds bijvoorbeeld, ga ik daarheen omdat ik het aankan, of alleen omdat het van mij verwacht wordt? We gingen ook het bewegen rustig opbouwen om andere klachten te verhelpen. Ze behandelde mijn oedeem en we deden elke week aan krachttraining. Nog steeds werken we elke week aan mijn conditie. Het fijne van sporten onder begeleiding is dat ze het in de gaten kan houden. Ze houdt elke week bij waar ik pijn heb, wat er nodig is en wat mijn vooruitgang (of achteruitgang) is vergeleken met eerdere weken.

  Borstkanker is tegenwoordig in de meeste gevallen goed te genezen, maar de behandeling vraagt veel van je lichaam. Sommige lichamelijke effecten van de straling merk je bovendien pas maanden later. Ik kreeg zelf pijn in mijn ribben en was dagenlang ontzettend moe. Ze hielp mij niet alleen in het fysieke deel, maar ook het emotionele deel. Dat vind ik zo fijn. JoAnne wees mij erop dat ik echt moest oppassen dat ik niet te veel deed. Af en toe is het nodig om een stapje terug te doen. Je moet soms ook accepteren dat je dan dingen niet meer kunt doen zoals je gewend was. Ik kom nog steeds iedere week om de volgende stap in mijn herstel te zetten. We zweten samen bij het sporten, we juichen als het gelukt is weer ‘nee’ te zeggen tegen een te inspannende activiteit. Het helpt allemaal en daar ben ik heel erg blij om. Ze helpt je gewoon je leven weer op de rails te krijgen.’

  ‘Fysioview’ staat voor een unieke kijk op fysiotherapie. Niet alleen de klacht wordt bekeken, maar ook hoe men omgaat met de beperkingen die deze oplevert. Bij Fysioview krijg je handvatten aangereikt waardoor je de veranderingen kan toepassen waardoor je niet meer snel last krijgt van je klacht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply