Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zo kom jij tot je recht!
    Rate this post

    Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zelfontwikkeling is eigenlijk een proces van afpellen, ofwel: ont-wikkelen. Je ‘zelf’ is er gewoon al! Daar hoef je niet eerst van alles voor te doen. Er zit alleen wel een heleboel omheen ‘gewikkeld’. Denk aan een ui: de kern diep binnenin en daaromheen allemaal rokken, zoals dat zo mooi heet. Het gaat er om dat je die kern in jezelf ontdekt. Ook het woord ‘ontdekken’ kun je heel letterlijk nemen: je haalt zoveel mogelijk weg van wat die kern bedekt: je ont-dekt je kern.

    Vaak denken we dat het een hele klus is om aan onszelf te werken, om ons te ontwikkelen. Maar leren en ontwikkelen is onze ware aard. Kijk maar naar een klein kind: dat onderzoekt alles, en vanaf drie jaar vraagt ze je de oren van het hoofd. Maar al snel komt daar verandering in, omdat we ons gaan conformeren, omdat dat van ons wordt gevraagd of omdat we hopen dat we door dat te doen, mee zullen tellen.

    Zelfontwikkeling gaat precies daarom: de dingen afleren die jij je hebt aangeleerd omdat anderen dat belangrijk vonden of omdat jij dacht dat zij dat vonden. Ook kan het zijn dat iemand je verteld heeft dat je ergens goed in bent of juist niet. Het gaat erom opnieuw te ontdekken wat er echt bij jou hoort, waar jij blij van wordt en waarbij jij het best tot je recht komt. Daar zitten soms behoorlijk wat belemmerende gedachten en gevoelens bij in de weg. Bijvoorbeeld dat iets niet voor jou is weggelegd, dat je iets nooit zult kunnen, dat anderen het je niet zullen toestaan, dat het je teveel moeite zal kosten, of misschien dat het eigenlijk toch niet zo belangrijk is. Herken je dit soort gedachten? Die kunnen best hardnekkig zijn, en dan is het soms inderdaad even hard werken om deze te ontmantelen, maar daar krijg jij je eigen mooie zelf dan weer voor terug.

    Renata Traas ziet mensen weer hun passie terugvinden: een eigen bedrijf beginnen, zingen, voor het eerst alleen op vakantie gaan, eindelijk die cursus doen, weer met plezier voor de klas staan, of hun partner met andere ogen bekijken. Omdat ze zich hebben bevrijd van de ‘rokken’ die daarbij in de weg zaten. Om mensen daarbij op weg te helpen, gebruikt zij een methode genaamd ‘Past Reality Integration’, bekend als de PRI-methode. Deze methode is praktisch en diepgaand tegelijk. Dit geeft een mooi resultaat: het levert concrete en blijvende veranderingen op en zet je op een pad waarbij zelfontwikkeling een ‘way of life’ wordt. En je kunt dit pad zelf blijven lopen, omdat je de tools in handen krijgt!

    Renata Traas studeerde Engels en was jarenlang actief in het onderwijs als docent, schoolleider en trainer. In 2009 begon zij de opleiding tot PRI-therapeute, die zij inmiddels heeft afgerond. Tegenwoordig heeft zij haar eigen praktijk waarin ze mensen helpt weer in hun kracht te komen en hun volle potentieel te leven. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. ‘PRI’ staat voor ‘Past Reality Integration’. Op mijn website vind je meer informatie daarover.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply