Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zonder dieet naar een gezond gewicht
    Rate this post

    Kijk om je heen en je ziet het… We worden met z’n allen steeds dikker. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen worden steeds zwaarder. Van de kinderen tussen 9 en 18 jaar heeft zo’n 12% last van overgewicht. In de leeftijdscategorie van 2 tot 9 jaar is dat ruim 11%. Kinderen met overgewicht lopen een groter risico op ziektes en overgewicht op latere leeftijd, hebben vaak meer moeite met bewegen en sporten en zitten minder goed in hun energie. Hoe komt het dat kinderen steeds zwaarder worden? En belangrijker: wat kun je eraan doen?

    Hoe afgezaagd het ook mag klinken: de belangrijkste oorzaak van overgewicht bij kinderen is nog steeds te veel en verkeerd eten en te weinig bewegen. Het is niet zo dat kinderen meer zijn gaan eten (in termen van hoeveelheden), maar wat ze eten is wel ongezonder geworden. Producten bevatten meer (verkeerd) vet en koolhydraten, tussendoortjes zijn eerder regel dan uitzondering geworden (en vervangen soms zelfs normale maaltijden) en traktaties die je vroeger alleen kreeg op feestjes en in het weekend, behoren nu tot het standaard voedingspatroon. Al deze dingen leveren weinig voedingsstoffen voor het lichaam, maar wel veel extra energie. Als je kind deze energie niet verbruikt, dan wordt het teveel opgeslagen als lichaamsvet. Het kan bijzonder lastig zijn om in deze tijd van overvloed op het gebied van voeding gezonde keuzes te maken. Eten is immers 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar en overal verkrijgbaar. Bovendien is er tegenwoordig zo’n verscheidenheid aan voedingsadviezen; zie daar als ouder maar eens het goede voor je kind uit te halen. Toch is het niet zo moeilijk. Een paar kleine aanpassingen in wat je kind dagelijks eet en drinkt, kunnen al een wereld van verschil betekenen voor hoe het zich voelt en eruitziet.

    Hoe kun jij als ouder je kind helpen?
    • Leer je kind om goed te eten. Dat gaat het best door zelf het goede voorbeeld te geven en als gezin mee te doen met een gezonde leefstijl.
    • Voer stapsgewijs veranderingen door. Ongemerkt krijgen kinderen heel veel suikers binnen via dranken als frisdrank, limonadesiroop, vruchtensap, diksap, chocolademelk, yoghurtdrank en energydrinks. Het vervangen hiervan door gezondere alternatieven als thee, amandelmelk en water (eventueel met wat fruit erdoor) levert direct al een behoorlijke winst op. Ook toetjes en ontbijtgranen als muesli, cruesli en cornflakes bevatten veel suiker. Ook deze zijn eenvoudig te vervangen door gezondere alterna­tieven. Wil je hiervoor tips, download dan de gratis kids-menukeuzeplanner via www.jouw-leefstijl.nl.
    • Stimuleer je kind om meer te bewegen.
    • Maar vooral: houd het leuk en gezellig, maak het niet te zwaar en te beladen. Als het je kind lukt om op een stabiel gewicht te blijven en niet zwaarder te worden, zie je dat het vanzelf naar een gezond gewicht gaat op het moment dat hij/zij gaat groeien.

    Vind je het lastig om veranderingen in het eetpatroon van je kind door te voeren en kan je hierbij wel wat hulp ­gebruiken? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply