Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zorg voor je huid na kanker
    Rate this post

    Bij de behandelingen tegen kanker gebeurt er meer dan alleen het verwijderen van de tumor. De behandelingen hebben ook een impact op je huid. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je huidklachten te verhelpen, zodat je weer beter in je vel zit.

    Nazorg in een vertrouwde omgeving
    De gevolgen van kanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen blijven er vaak nog diverse huidproblemen over. Denk aan bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, aan littekenvorming na een operatie en het ontbreken van tepel(hof) na borstkanker.
    In EMC Gooi en Eemland, gevestigd in Tergooi, kun je terecht voor verschillende medische en cosmetische behandelingen. Het huidcentrum heeft alle deskundigheid en techniek in huis om uiteenlopende huidproblemen na kanker in een veilige ziekenhuisomgeving te verhelpen. Je bent verzekerd van professionele nazorg en begeleiding door dermatologen en huidtherapeuten.

    Medische tatoeage van tepel(hof)
    Wanneer je een borstreconstructie hebt gehad, zijn meestal de tepel en tepelhof geheel of gedeeltelijk verwijderd. Het ontbreken van de tepel en/of tepelhof kan een ‘onaf’ beeld geven, waardoor je dagelijks wordt geconfronteerd met een ingrijpende periode. Met een medische tatoeage kunnen de ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland
    de tepel en tepelhof weer kleur geven.
    Met fijne naaldjes worden er kleurstoffen in de huid getatoeëerd, daar waar het eigen pigment ontbreekt. De techniek is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Er worden hiervoor speciale pigmenten gebruikt, zodat er op een veilige manier gezorgd kan worden voor een mooi en natuurlijk resultaat.
    Huidtherapeut Yvonne vertelt: ‘Als een vrouw hier komt, heeft zij vaak een lang behandeltraject achter de rug. Het tatoeëren van de tepel is vaak de laatste stap in dit traject en kan de vrouw helpen om haar borst weer als compleet te zien. Het is heel bijzonder om hieraan te mogen bijdragen.’

    Littekens na een operatie
    Na een operatie blijft er altijd een litteken achter. Soms geeft dit litteken klachten die je dagelijks herinneren aan een nare gebeurtenis of periode. Littekens kunnen rood van kleur zijn, of verdikt en verheven. Soms veroorzaakt een litteken pijn of jeuk. Als een litteken verkleefd is met de onderliggende huidlaag, kan dit pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken, vooral als het litteken zich ter hoogte van een gewricht bevindt.
    De ervaren dermatologen en huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland kunnen met verschillende technieken de klachten van oude en nieuwe littekens verminderen.

    Haarverlies wenkbrauwen
    Behalve verlies van het hoofdhaar kunnen ook de wenkbrauwharen door chemotherapie verdwijnen. Wanneer je geen of weinig wenkbrauwharen meer hebt, of er een deel van je wenkbrauw ontbreekt door een operatielitteken, kan dit met cosmetische tatoeage worden aangevuld. Hiervoor wordt de hairstroke-techniek gebruikt. waarbij er met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt om de wenkbrauwharen zo natuurgetrouw mogelijk na te kunnen bootsen.

    Zichtbare vaatjes na bestraling
    Door radiotherapie krijgt de huid heel wat te verduren. Zo kan er na bestraling een netwerk van rode en paarse bloedvaatjes op de huid zichtbaar worden. Soms ontstaat dit pas jaren na de behandeling.
    Behandeling met vaatlaser is een veilige en doeltreffende methode om deze vaatjes optimaal te verminderen of zelfs geheel te verwijderen. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken, worden door de laser verwarmd. De vaatjes worden vervolgens door het lichaam afgebroken en opgeruimd.

    ‘Bewegingsbeperking aanzienlijk verminderd’
    Ruim een jaar geleden is er een tumor in mijn knie geconstateerd. De tumor is verwijderd, maar ik bleef last houden van mijn litteken. Het zag er niet mooi uit en het voelde heel strak, waardoor ik mijn knie niet goed kon bewegen. Hierdoor ging voetballen met mijn kleinkinderen niet meer. De chirurg heeft mij doorverwezen naar het EMC. Zij hebben mij ontzettend geholpen. Ze hebben een speciale massage toegepast, waardoor het litteken soepeler werd en mijn bewegingsbeperking aanzienlijk werd verminderd. Voorheen was het litteken gevoelloos, en ook dat is verbeterd. Ik durf ook weer aan het litteken te komen. Er waren maar een paar behandelingen nodig, en er werd geadviseerd om vooral thuis te masseren. Ze kunnen ook het litteken mooi camoufleren en zelfs de roodheid uit het litteken weghalen met behulp van laser. Maar dat was voor mij niet nodig.

    een voormalige cliënt

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply