Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zwanger worden?
    Rate this post

    Denk je erover om kinderen te krijgen? Dan kun je al vóór de zwangerschap veel doen om ervoor te zorgen dat je toekomstige kind een gezonde start krijgt. Want de gezondheid van een kind begint al vóór de bevruchting. Hebben jij of je partner een ziekte, of komt er in jullie familie een ziekte voor? Gebruik je wel eens medicijnen, ook zonder recept? Zijn er risico’s op je werk of dat van je partner? Verliep een vorige zwangerschap met pro­blemen? Deze aspecten hebben allemaal invloed op een eventuele zwangerschap.
    Foliumzuur
    Als je vóór je zwangerschap foliumzuur slikt, verklein je de kans op een kind met een open ruggetje. Het advies is om al 4 weken voordat je zwanger wilt worden te beginnen met foliumzuur (dagelijks één tabletje van 0,4-0,5 mg). Ga hiermee door tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur koop je zonder recept bij een drogist of apotheek.

    Roken, alcohol en drugs
    Stop met roken, alcohol en drugsgebruik. Roken, alcohol en drugs kunnen een nadelige invloed hebben op je vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van je toekomstige kind. Dat geldt ook voor meeroken.

    Je menstruatiecyclus
    Als je zwanger wil worden, ontdek je al snel dat het handig is om meer te weten van je menstruatiecyclus. Bij elke vrouw is de cycluslengte anders, maar gemiddeld duurt die 28 dagen. Tip: hou het aantal dagen bij tussen de eerste dag dat je menstrueert tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De eisprong is bijna altijd exact 14 dagen vóór de eerste dag dat je menstrueert. Als je eenmaal de lengte van jouw cyclus weet, kun je dus vrij nauwkeurig bepalen wanneer de eisprong is.

    Medicijnen
    Gebruik je medicijnen? Geef dan altijd aan je arts aan dat je een kinderwens hebt. Zo kunnen jullie samen kijken of je deze medicijnen kunt blijven gebruiken of dat overstappen of stoppen misschien beter is.

    Werk
    Je werk kan invloed hebben op je vruchtbaarheid en de gezondheid van je toekomstige kind. Bijvoorbeeld als je in contact komt met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegassen, medicijnen tegen kanker, zware metalen of andere chemische middelen, als je blootgesteld wordt aan straling of als je werk doet waarbij je een infectie kunt oplopen. Bespreek zo nodig de invloed van je werk met de bedrijfsarts.

    Gezond leven
    Straks, als je zwanger bent, heeft je lichaam en het kind in je buik goede bouwstoffen nodig. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met gezond en afwisselend eten en genoeg (water) drinken. Eet iedere dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Daarnaast kun je tussendoortjes eten. Eet genoeg groente, fruit en brood, twee keer per week vette vis, niet te veel verzadigd vet en weinig zout. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen.

    Heb je hier vragen over of je wil je persoonlijk advies? Hiervoor kun je terecht op ons kinderwensspreekuur. Tijdens dit kosteloze consult bespreken we jouw situatie en geven we een passend advies.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply