Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zwangerschap & bekkenpijn
    Rate this post

    Als je zwanger bent, word je niet alleen zwaarder, maar je banden verzwakken ook. Sommige vrouwen merken dit in de lage rug, bekken en/of heupen: ze worden minder stabiel en waggelen soms. Men noemt dit vaak ‘bekkeninstabiliteit’, maar dat klopt eigenlijk niet helemaal…

    Het ‘verweken van de banden’ gebeurt bij iedere zwangere vrouw, maar niet iedereen krijgt daar last van. De officiële naam voor deze klacht is dan ook ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’: pijn in je bekken in de periode rond je zwangerschap die deels wordt veroorzaakt door een slechte coördinatie van de spieren. En daar is wat aan te doen.

    Bekkenpijn
    Als je bekkenpijn krijgt, is er vaak onbegrip vanuit je om­geving. Soms wil je iets wel, maar gaat het gewoon niet. Bij bekkenpijn word je bedolven onder adviezen: rusten, niet / wel sporten, stoppen met werken. Maar, wat is het juiste advies? Het belangrijkste advies is: maak een afspraak met een bekkenfysiotherapeut en wacht niet te lang.

    Stuitpijn
    Een ander belangrijk probleem is de stuit. Soms gebeurt het dat tijdens de bevalling de stuit een tik krijgt en de kraamvrouw niet kan zitten (of je bent gewoon domweg een keer gevallen). Gelukkig kan de stuit zonder inwendig onderzoek eenvoudig naar de juiste stand worden gemobiliseerd. De vrouw voelt daar niets van, maar merkt direct dat ze weer normaal kan zitten.

    Bekkenfysiotherapeut
    De bekkenfysiotherapeuten van het ProFundum Instituut kijken onder andere naar je heupen en bekken. Misschien klinkt het gek, maar in de heupen zit vaak een bewegingsbeperking die je niet verwacht. Kleinere stappen maken kan het probleem juist verergeren. De bekkenfysio­therapeuten leren je om de juiste spieren te versterken of te stretchen en balans te vinden tussen activiteit en rust. Als er bijkomende bekkenbodemklachten zijn, nemen zij dat natuurlijk mee. Ze hebben ter ondersteuning een mooie gratis app ontwikkeld, genaamd ‘Bekkenbodem’.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply