Hoogsensitiviteit is een prachtige persoonseigenschap, als je er ten minste zelf van bewust bent. Kenmerken van een hoogsensitief persoon (een HSP) zijn onder andere de intense gevoeligheid voor prikkels. Hij of zij is zich meer bewust van geluiden, geuren en licht (zintuiglijk), maar ook van sfeer, non-verbale signalen en de emoties van anderen (waarneming). Dit, in combinatie met een stevig gevoel voor rechtvaardigheid, intuïtie en creativiteit, leidt ertoe dat een HSP meer tijd nodig heeft om alle prikkels goed te kunnen verwerken; meer tijd voor zichzelf dient te claimen om te recupereren. Op het moment dat dit niet gebeurt, raakt een HSP sterk overprikkeld, met het gevaar dat deze last krijgt van vage klachten of zelfs burned-out raakt.
Julia kwam bij mij (Monique Molendijk) met een reeks van psychische klachten: moe, kort lontje, geen zin meer in sociale contacten en de neiging om enigszins depressief op de bank te zitten. Tevens gaf zij aan veel last te hebben van lichamelijke ongemakken, zoals slecht slapen en veel pijn in nek en schouders. In het eerste gesprek werd al snel duidelijk dat Julia een HSP zou kunnen zijn. De vragenlijst van Elaine Aron, specialist op dit gebied, bevestigde dat.
Julia werkte in een groot ICT-bedrijf, waar zij geen kans kreeg om haar kwaliteiten te laten zien. Zij durfde niet in te breken in discussies gedurende een werkoverleg, zij twijfelde continu aan zichzelf en vond dat zij niet aan de verwachting voldeed van anderen. Het laatste mede omdat zij weinig zelfvertrouwen had, ingegeven door het gevoel ‘anders’ te zijn. Julia was heel blij met het inzicht een HSP te zijn. Door haar gevoeligheid te accepteren en tijd voor zichzelf te nemen, vervielen al snel de stressverschijnselen en sliep Julia ook beter. Het brein is je grootse spier. Julia’s spieren hadden zó lang onder druk gestaan, dat het nodig was om enige ondersteuning in te roepen bij Mireille Tent, fysiotherapeute.
Onbegrip
Er is een duidelijke samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting. Vaak overzien wij dat niet, omdat de lichamelijke signalen in het begin worden genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. De klachten nemen toe, maar medisch gezien is er niks mis. Dit geeft een gevoel van onbegrip. Dat onbegrip interpreteerde Julia ook onder het kopje ‘anders’ zijn. Zij ervaarde wel degelijk klachten als extreme moeheid, prikkelbaarheid, pijn en gespannenheid.
Klachten
Lichamelijke klachten kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde levensomstandigheden, zoals een emotionele gebeurtenis, hoge werkdruk of relationele problemen. Als deze omstandigheden langer bestaan, raakt ook het lichaam uit evenwicht en neemt je weerstand zowel fysiek als mentaal af. In Julia’s geval kwam het wellicht nog harder aan, gezien haar diagnose als hoogsensitief persoon. Ondanks dat het probleem psychisch was opgelost, bleef de spanning en pijn in nek en schouders nog bestaan. De relatie tussen de psychische gesteldheid en de lichamelijke klachten was duidelijk.
Evenwicht herstellen
Met behulp van fysiotherapie en acupunctuur kan er ondersteuning geboden worden bij het herstellen van het verstoorde evenwicht, onder andere door middel van ontspanningsoefeningen, het verbeteren en bewust worden van de ademhaling en het verhogen van de fysieke belastbaarheid. Bij Julia bestond de fysiotherapeutische behandeling voornamelijk uit massage en rekkingsoefeningen, met als doel de doorbloeding te stimuleren, waardoor afvalstoffen en daarmee ook de spanning in de nek-/ schouderspieren afgevoerd konden worden.
Reageer op dit artikel