4/4 - (1 stemmen)
 • Stiefouderschap en relaties
  4/4 - (1 stemmen)

  Wat eraan voorafging
  Theo is gepensioneerd en heeft twee volwassen kinderen die getrouwd zijn. Joke is nog werkzaam en heeft een zoon van 15 jaar oud die nog thuis woont. Nadat Theo en Joke vijf jaar lang een fijne lat-relatie hadden, besloten ze samen een huis te kopen en vol vertrouwen samen verder een toekomst op te bouwen als gezin.

  Na het samenwonen zijn er geleidelijk problemen ontstaan omtrent de verschillen in opvoedingsstijl en de afstemming hierover. De ervaring van Theo met de opvoeding van zijn kinderen is dat zijn kinderen baat hebben gehad bij een duidelijke communicatie, waarbij kinderen dienen te gehoorzamen aan de ouder en er dan vervolgens privileges kunnen worden verdiend. Joke daarentegen vindt dat ze rekening moeten houden met haar kind en zijn behoeften. Inmiddels hebben Joke en Theo bijna dagelijks ruzie over de zoon van Joke. Het gevolg hiervan is dat haar zoon zich terugtrekt. Theo voelt zich gefrustreerd omdat hij vindt dat zijn partner haar zoon tussen hun relatie laat instaan.

  Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
  Joke dacht zichzelf en haar zoon een nieuw thuis te bieden door te gaan samenwonen met Theo. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel wierp Theo zich op als een nieuwe vader met de voor hem bekende opvoedingsstijl. Hier zat de zoon van Joke echter niet op te wachten. Hij heeft al twee ouders, en ondanks dat hij zijn biologische vader zelden ziet, zat hij niet te wachten op nóg een vaderfiguur.

  Wat nu te doen?
  Theo dient af te zien van zijn rol als vervangende vader. Daartegen kan hij beter de rol aannemen van oudere ‘vriend’. Daarbij hoort ook dat Theo accepteert dat hij een ondergeschikte rol speelt in het leven van het kind.
  Zichzelf autoritair opstellen op het dagelijkse, praktische vlak kan wel, maar met mate. Zodra het verder gaat dan dit of het moeilijker wordt, dient de communicatie via Joke, de natuurlijke ouder te gaan. Anderzijds dient Joke af te stemmen met Theo over de opvoeding van haar zoon.  Dit creëert ook duidelijkheid voor de zoon van Joke,  zonder dat hij het gevoel heeft dat Theo hem probeert  te ‘heropvoeden’.

  Hoe is de situatie nu?
  Theo en Joke zijn samen in relatietherapie gegaan, omdat ze beseften dat het zo niet verder ging en ze elkaar niet kwijt wilden. Tijdens deze therapie hebben zij meer begrip voor elkaar kunnen krijgen. Doordat zij de ruimte ervaarden om datgene te kunnen uitspreken wat hen dwarszat en vervolgens met elkaar in oplossingen te gaan denken, hebben zij gezamenlijk tot een besluit kunnen komen dat voor hen beiden werkzaam is.

  In overleg is besloten dat Theo het huis zal verlaten en zelfstandig een appartement gaat betrekken, om op deze manier ruimte te creëren en de relatie met Joke te herstellen. Geleidelijk hoopt hij ook een betere relatie met haar zoon te kunnen opbouwen.

  Over Mo
  Mohini Schevelius (51) is ­geregistreerd relatietherapeut en relatiecoach. Ze vindt het belangrijk dat partners communiceren vanuit eerlijkheid, en op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Het is haar overtuiging dat een relatie kan standhouden als beide partners ­openstaan voor elkaars gevoelens en verlangens en van elkaar leren. Elke uitgave beantwoordt Mohini vragen van lezers over relaties en relatieproblemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply