4/4 - (2 stemmen)
 • De kracht van zelfreflectie
  4/4 - (2 stemmen)

  Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het dagelijks leven en te vergeten om te pauzeren. Een moment nemen om te vertragen en één te zijn met onze gedachten. Vertragen en de tijd nemen om over je leven na te denken, is nuttig om een beter gevoel te krijgen van wie je bent, wie je wilt zijn en hoe je daar zult komen.

  Zelfreflectie is het proces om je aandacht te vestigen op wat er gebeurt in je leven op een bewuste en ruimdenkende manier, en heeft te maken met het creëren van zelfbewustzijn. Meestal richten we onze aandacht op vooruitkomen in dit leven, waardoor we niet per se de tijd nemen om na te denken over wat er in ons omgaat. Vaak erkennen we niet het belang hiervan en de impact die dit op ons leven kan hebben, terwijl het één van de beste manieren is om je denkwijze te veranderen, de positiviteit in je leven te vergroten en een betere verbinding met jezelf te ontdekken.

  Waarom is het nuttig?
  Onbewust denk je waarschijnlijk, vaker dan je denkt, na over je manier van doen en handelen. Zelfreflectie helpt bij het opbouwen en versterken van zelfbewustzijn en integriteit. Door tijd te nemen om jezelf vragen te stellen, krijg je een beter begrip van je emoties, sterke en zwakke punten, kernwaarden en van wat je drijft, waardoor je zelfbegrip groeit en je in staat bent je aan te passen aan veranderende situaties en moeilijke omstandigheden.

  Het daagt je manier van denken uit. We hebben de neiging om te piekeren over de slechte dingen: onze zwakheden, fouten die we hebben gemaakt of gênante momenten. Wanneer je echt de tijd neemt om hierover na te denken, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je je gedachten echt gelooft. Uiteindelijk zul je je gaan realiseren dat de dingen die je jezelf vertelt niet altijd waar zijn.

  Vaak proberen we zoveel mogelijk te doen in zo weinig mogelijk tijd. Altijd maar doorlopend, vergeten we soms om te stoppen en na te denken, terwijl er dan nieuwe ideeën naar boven komen. Oplossingen voor allerlei dingen kunnen duidelijker worden en op manieren die je niet eerder bedacht had.

  Om niet vast te lopen in je gedachten, gespiegeld te worden in hoe je denkt en doet, kan een gesprekspartner soms nuttig zijn. Coaching is dan een geweldige manier om over dingen in je leven te praten en om op een gezonde manier met zelfreflectie bezig te zijn.

  Welke vragen stel je jezelf?

  • Het soort vragen die je aan jezelf en anderen stelt, bepaalt het soort leven dat je leidt:
  • Wie ben je?
  • Waar ben je trots op?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Wat is het belangrijkste in je leven, en geef je daar genoeg tijd aan?
  • Wat zijn je doelen? Wat weerhoudt jou ervan om ze te volgen?
  • Hoe kun je je ervaringen gebruiken om je in de toekomst te helpen?
  • Waar breng je je aandacht en energie naar toe als je overweldigd of gestrest bent?
  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply