Rate this post
  • ‘Psst… Heb je het al gehoord?’
    Rate this post

    ‘Zielig voor de kinderen, zeg!’ ‘Mensen doen tegenwoordig hun best niet meer…’ ‘Wat betekent die belofte nog?’ ‘Sterke en moedige beslissing!’ ‘Wat knap dat zij voor zichzelf kiest.’ ‘Wat goed dat hij de knoop doorhakt.’ ‘Het was zó’n leuk stel. Zo zonde dit!’ ‘Hoe gaan ze dat financieel doen?’ ‘Hebben ze er wel alles aan gedaan?’

    Een scheiding roept allerlei meningen, gevoelens en vragen op. Iedereen merkt dat scheiden steeds meer ‘bij het leven hoort’. Vroeger was het een taboe, tegenwoordig is het onderwerp van gesprek. Waar verbintenissen worden aangegaan, in welke vorm dan ook, worden deze helaas ook wel eens verbroken.
    Uit cijfers blijkt dat er elk jaar 35.000 echtscheidingen worden uitgesproken. Dat betekent dat een op de drie huwelijken om welke reden dan ook strandt. Dan hebben we het nog niet eens over de stellen met samenlevingscontracten of de geregistreerde partners die besluiten de relatie te verbreken.

    Verwerkingsproces
    Een mediator is er in eerste instantie voorstander van dat partners er alles aan gedaan hebben om een scheiding te voorkomen. Behalve de relatie weer op de rails te krijgen, wat natuurlijk het mooiste is, kan dit bij eventuele scheiding helpen het verwerkingsproces te ondersteunen: ‘We hebben er tenslotte alles aan gedaan, maar het gaat echt niet meer.’

    Aan een scheiding zitten altijd twee kanten van het verhaal. Alles heeft een oorzaak en een gevolg. Wat men vaak merkt in een situatie als deze, is dat meningen van buitenstaanders (familie, vrienden, kennissen) een onderdeel gaan vormen in het proces. Dat maakt het soms moeilijk. Mensen vinden het lastig om neutraal te blijven, hebben behoefte aan het kiezen van een partij en willen hun ad­viezen en meningen graag laten meewegen. Natuurlijk wil je het bespreken met de mensen om je heen, je hebt immers ook steun nodig, maar het is ook vaak een natuurlijke reactie van de mensen om een oordeel te vormen, wat emoties bij jou kan versterken en het proces kan stagneren.

    Objectieve kijk
    Een mediator is er voor een objectieve kijk op de situatie. Voor de mediator als buitenstaander maakt dat het gemakkelijker. Door de oorzaken tot op bepaalde hoogte te bespreken en de daaruit voortvloeiende keuzes in het heden te respecteren, raakt de mediator de zakelijke kant niet uit het oog. Het doel van de mediator om de scheiding zo goed mogelijk voor eventuele kinderen en ex-partners te organiseren, maakt ook dat er altijd ruimte is voor emotie. Die moet er zijn, anders blijft die altijd aan de oppervlakte en kan die tijdens het proces continu de kop opsteken. Dat is niet erg, maar uiteindelijk moet er ook gekeken worden naar het leven na de scheiding, de toekomst. Welke afspraken worden er over de zorg van de kinderen gemaakt? Wat komt er in het ouderschapsplan te staan? Hoe wordt alles finan­cieel geregeld? Huis? Alimentatie? Pensioen? Enzovoort. Er komt ontzettend veel bij kijken; dat zul je begrijpen.

    Onderschatting
    Toch zijn er een hoop ex-partners die geneigd zijn het proces van scheiden te onderschatten. Ze gaan ervan uit er samen wel uit te komen, dat de eventuele kinderen er wel een weg in vinden… ‘Het komt allemaal wel goed.’ Maar helaas… De feiten spreken voor zich. Ongeveer 10% van de scheidingen eindigt in een vechtscheiding.
    Het is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een vechtscheiding ligt altijd op de loer. De gevolgen voor de kinderen van een vechtscheiding worden dan pas later pijnlijk duidelijk. Maar wat dacht je van de gevolgen voor jou en jouw ex partner? En de financiële gevolgen? De kosten van een echtscheiding lopen dan al snel op tot wel € 15.000 (rechtszaken, therapeuten, advocaten, zorg­kosten enzovoort). Dit wil je niet voor jouw gezin. Laat het geen vechtscheiding worden; zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Ex-partners blijven immers ook na de scheiding ouders van hun kinderen.

    Een nieuw begin
    Een scheiding blijft een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, maar ook een gebeurtenis die hoort bij het leven zolang men relaties aangaat. Een scheiding betekent ook een nieuw begin, een nieuwe fase met nieuwe kansen op geluk. Hoe beter de scheiding is verlopen, hoe sneller je aan het begin staat van deze nieuwe fase.
    Daarom is het heel belangrijk dat een neutraal en on­partijdig persoon beide partijen kan bijstaan. Iemand die het hele proces overziet, maar ook de emoties begrijpt en daarmee kan omgaan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply