Je valt moeilijk in slaap, wordt gedurende een nacht meerdere keren wakker, voelt je niet uitgerust en fris als je uit bed stapt en wordt bovendien ook nog eens te vroeg in de ochtend wakker. Herken je jezelf hierin? Dan heb je waarschijnlijk last van slapeloosheid. Tijd om in actie te komen!
Iedereen heeft weleens een nacht waarin hij of zij niet zo lekker slaapt. Maar bij slapeloosheid is dat nog een graadje erger. Slapeloosheid is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat je met moeite in slaap valt of in slaap blijft. De oorzaken van slapeloosheid kunnen ondere andere zijn: een psychisch probleem, een lichamelijke aandoening, gebruik van drugs of alcohol en bijwerkingen van bepaalde medicatie. Ook valt te denken aan ziekte, omgevingsfactoren als ruis, pijn of ongemak die ‘s nachts worden ervaren of een hoog niveau van stress (bijvoorbeeld als gevolg van een hoge werkdruk). In sommige gevallen blijft de oorzaak ook onbekend.
Méér dan een ongemak
Slapeloosheid kan grote gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en voor je gezondheid op de lange termijn. In het ergste geval kan een gebrek aan slaap leiden tot hersenbeschadigingen en geheugenproblemen. Heb je last van slapeloosheid, dan is het dus goed om snel in actie te komen! Acupunctuur kan een effectieve behandeling zijn! Acupunctuur activeert het parasympatische systeem in het zenuwstelsel, ook wel het deel dat staat voor rust en vertering. Hoe meer je lichaam in deze staat van ontspanning kan glijden, hoe sneller je in slaap kunt vallen. In het ideale geval val je binnen 20 minuten in slaap nadat je in bed bent gestapt. Wat een acupuncturist precies doet? Hij of zij plaatst naalden op specifieke punten die langs meridianen of kanalen door je lichaam stromen. In totaal zijn er 12 meridianen ofwel energiebanen. Elke meridiaan staat in verbinding met de energie van een orgaan en een gemoedstoestand. Acupunctuur helpt om de energiebanen in balans te krijgen, waardoor klachten als slapeloosheid verholpen kunnen worden.
Hoe dan?
De acupuncturist zal eerst kijken naar welke vorm van slapeloosheid je hebt. Er zijn namelijk verschillende categorieën. De juiste behandeling kan pas plaatsvinden als bekend is welke energiestromen (ook wel QI-stromen) moeten worden omgeleid. Kun je moeilijk in slaap vallen? Dan kan het zijn dat de ‘Yang qi-stroom’ is geblokkeerd, waardoor je niet volledig kunt ontspannen. Word je ‘s nachts wakker? Dan houdt je lichaam ‘interne warmte’ vast, waardoor slapeloosheid optreedt. Te vroeg wakker worden heeft te maken met slechte yin-energie uit de nieren. En zo zijn er nog meer vormen. Voor alle andere vormen van slapeloosheid geldt dat er een andere behandeling zal plaatsvinden, maar dat het doel hetzelfde is. De stress zal ontrafeld worden en je interne energieën worden in balans gebracht, waardoor je kalmeert. -Acupunctuur brengt het zenuwstelstel in balans, de hormonen in evenwicht en stimuleert de aanmaak van melatonine. Misschien val je zelfs in slaap tijdens de behandeling! Het kan zijn dat je dus al meteen resultaat merkt, maar het kan ook zijn dat er meerdere sessies nodig zijn. Het wordt aangeraden om acupunctuur te krijgen vlak voordat je gaat slapen. Is dat niet mogelijk? Boek dan vroeg in de avond een afspraak en zorg ervoor dat je daarna meteen naar huis kunt om te gaan ontspannen.
Welke meridiaan staat voor welke slaapproblemen?
Hartmeridiaan (angst): als je moeite hebt om in slaap te vallen, of als je gemakkelijk wakker wordt
Miltmeridiaan (piekeren): je wordt elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker
Levermeridiaan (woede, stress): als je tussen 1 en 3 uur ‘s ochtends wakker wordt
Longmeridiaan (verdriet): als je tussen 3 en 5 uur ‘s ochtends wakker wordt
Reageer op dit artikel