Het beroep van uitvaartverzorger is bijzonder, want je komt heel dicht bij mensen. Ze vertellen je alles wat ze tegen anderen niet zo gauw zeggen. Samen met de familie heb je een bijzondere week van intensief met elkaar praten en voorbereiden. Ze nemen je in vertrouwen, en dat vertrouwen moet je niet beschamen.
Er zijn allerlei mogelijkheden om een uitvaart vorm te geven. Het kan van heel klein naar heel groot. Zo moest een oma meemaken dat haar kleindochter op 17-jarige leeftijd overleed. Ze was een echt ‘vlindermeisje’: ze hield enorm van dit diertje, en we hebben de vlinder dan ook laten terugkomen op de rouwkaart, op het bloemstuk en bij het graf. Bovendien hebben we een vlinderfiguur geplaatst op twee van de afsluitknoppen van de kist. Die figuren hebben we voorafgaand aan de uitvaart gegeven aan de jongste familieleden, die de figuren mooi hebben ingekleurd. De figuren zijn daarna aan de kist bevestigd, en tijdens de uitvaart waren ze de hele tijd goed zichtbaar. Door een klein detail, de vlinder, op verschillende manieren te laten terugkomen, lieten we de band tussen de oma en haar kleindochter goed tot uiting komen.
Maar grote gebaren zijn ook mogelijk. We hebben eens de uitvaart verzorgd van iemand die als planner werkte bij een taxibedrijf. Hij had echt een spilfunctie, en iedereen binnen het bedrijf had op de één of andere manier met hem te maken. Toen hij plotseling overleed, hebben we met het bedrijf besproken hoe we de uitvaart konden vormgeven. Het idee van een erehaag kwam op. De taxichauffeurs werden opgeroepen om in hun uniform en met hun taxi naar het crematorium te gaan, en de belangstelling overtrof onze verwachtingen, want er kwamen wel 80 auto’s! Dan lopen de rillingen je wel over de rug; zó bijzonder was dit! Toen de auto met de kist langsreed, ging iedereen in de houding staan. We hebben de overledene, die in de vervoersbranche werkte, nu zelf weggebracht. Zo’n uitvaart doet je echt wel wat.
Het laten terugkomen van een symbool is één van de manieren om een uitvaart echt persoonlijk te maken. En we wíllen elke uitvaart ook persoonlijk maken. Op dat gebied is er heel veel mogelijk en daar gaan we ook ver in. Maar veel mensen komen er niet direct op, en dat is niet zo gek in zo’n verdrietige en verwarrende situatie. Gelukkig zijn mijn vrouw en ik behoorlijk creatief en kunnen we zorgen voor een mooi en bijzonder afscheid.
Arthur Brinkman
uitvaartverzorger
Kinderen en uitvaarten
Arthur: ”Opa is aan het slapen’. Dat werd, en wordt nog steeds, nogal eens gezegd tegen een klein kind als een grootvader overleden was. Maar dat kan verwarrend zijn voor het kind, want als vader of moeder later tegen het kind zegt dat ze gaat slapen, kan het kind bang worden dat die óók overlijdt. Zo’n kind kan daar echt last van hebben. Het is beter om gewoon de waarheid te zeggen. Bij De Oversteek hebben we boekjes voor ouders waarmee we ze kunnen helpen om jonge kinderen uit te leggen wat ‘dood’ betekent. Voor de kinderen zelf hebben we ook boekjes over uitvaarten. Kleine kinderen kunnen daarin kleuren, oudere kinderen kunnen erin schrijven. Zo worden ze voorbereid op de uitvaart van een dierbare. We adviseren doorgaans ook om kinderen mee te nemen naar de uitvaart Vroeger werden kinderen er nogal eens weggehouden door de familie, omdat ze daardoor nare gevolgen zouden kunnen overhouden. Maar dat inzicht is tegenwoordig anders. Het aanwezig zijn bij een uitvaart kan goed zijn voor de verwerking van het overlijden van een dierbare. We hebben ook een aantal troostknuffels waar een kind eentje van kan uitkiezen en meenemen. Ik zie vaak dat zo’n knuffel belangrijk is voor het kind. Het heeft er wat aan wanneer dat nodig is.’
Tijd en aandacht
Arthur: ‘De Oversteek is een kleine onderneming, en we willen ook klein blijven. Daardoor kunnen we aan iedereen de tijd en aandacht geven die we willen en moeten geven. Daarbij vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen ook belangrijk. Zo werken we samen met ondernemers uit de regio voor bijvoorbeeld het rouwvervoer en de catering.’
Reageer op dit artikel