Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • 5x depressie
  Rate this post

  Winterdepressie is een vorm van depressie die veel gezien wordt in landen met weinig zon. Hoe noordelijker, hoe vaker het voorkomt.

  Chronische depressie
  Het schijnt dat depressie de neiging heeft om terug te keren en in de loop der tijd ernstiger te worden. Het effect van de patiënt op de omgeving kan een depressie chronisch maken. Door de depressie verliest iemand zijn kennissenkring en roept die bij de familieleden reacties op die de depressie weer versterken. De depressie wordt als het ware onderdeel van de identiteit.

  Zelfdoding
  Het grote risico bij depressies is zelf­doding. Veel zelfdodingen zouden worden gepleegd als de depressie over het dieptepunt heen is. De reden hiervoor is dat op het dieptepunt de patiënt totaal initiatiefloos is. Het vermogen voor initiatief herstelt eerder dan de sombere stemming en zelfverwerping.

  Organische depressie
  Depressie hoeft niet psychisch te zijn. Een depressie kan vaak ontstaan door lichamelijke processen. Dit wordt te vaak over het hoofd gezien. Depressie als bijwerking van medicijnen treedt bij sommigen wel op, bij anderen niet. Dit heeft te maken met iemands stofwisseling.

  Bipolaire stoornis
  (manisch-depressief).
  Waar depressie gekenmerkt wordt door zelfverwerping en initiatiefverlies, heeft manie het tegenovergestelde: zelfoverschatting – ontremming. De zelfoverschatting is vaak buiten proporties. Ook kan het de vorm aannemen van een waan, bijvoorbeeld bij mensen die denken dat ze God zijn of de wereld regeren. Symptomen van manie: euforische, geïrriteerde, labiele stemming. Ontremming, ongemotiveerde opgewektheid. Eerder opgewonden dan vrolijk; kan snel omslaan in boosheid. Spreekt overvloedig; grootheidswaan. En nog tal van andere symptomen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply