Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Als snurken u uw gezondheid kost…
    Rate this post

    ‘Druk, druk, druk, Ik ben ook altijd moe. Ik zou wel de hele dag kunnen slapen…’ Heel veel mensen voelen zich erg vermoeid, slaperig en gestrest. Er zijn vaak ook goede verklaringen voor te vinden. ‘Ik heb nou eenmaal een drukke baan en/of een druk gezin.’ Of: ‘Ik word ook wat ouder en krijg daarbij wat gezondheidsproblemen.’ Maar heeft u zich wel eens afgevraagd of het probleem niet ’s nachts in uw slaap ontstaat?

    Heel veel mensen snurken in de nacht. Dat is hinderlijk voor de partners. Maar als het snurken samengaat met ademstops (apneus), dan kan dat veel klachten en gezondheidsproblemen geven. Dit heet het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Bij OSAS zakt de keel tijdens de slaap dicht en blokkeert die dan de luchtpijp. Op dat moment kunt u even niet doorademen. Dit heet een ‘apneu’ of ‘ademstop’. Bij iedereen zakt de keel wel eens dicht in de slaap, maar als dit heel vaak gebeurt in de slaap, gaat dit op twee manieren problemen geven.

    Oververmoeid door een verstoorde slaap
    Ademstops verstoren de slaap. Iedere keer als de patiënt met OSAS lekker ligt te slapen en de keel zakt dicht, schiet hij van de diepe slaap naar de lichte slaap of wordt hij zelfs helemaal wakker. Als dit heel vaak gebeurt in de slaap, komt hij niet voldoende meer in de diepe slaap en droomslaap, terwijl juist de diepe slaap de slaap is waar hij goed van uitrust. Hij klaagt dan ook over licht slapen en vaak wakker zijn. Aan het einde van de nacht is hij niet fit en kan hij niet uitgerust wakker worden. En ook overdag heeft hij alle klachten van een chronisch slaaptekort: erg vermoeid zijn, gemakkelijk in slaap kunnen vallen, ­concentratieproblemen, een kort lontje hebben.

    Verhoogd risico op andere ziekten
    Naast de klachten van vermoeidheid is OSAS ook slecht voor de gezondheid op de langere termijn. Iedere keer als u stopt met ademhalen in uw slaapt, zakt het zuurstofgehalte in het bloed, gaat de hartslag sneller en stijgt de bloeddruk. Met name het zuurstoftekort tijdens de ademstops geeft meer kans op een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, een hartinfarct of een herseninfarct. OSAS verhoogt de kans op andere ziekten.

    Herkent u de klachten? Laat u onderzoeken!
    Kortom: er zijn twee goede redenen om een slaapapneu te behandelen als u er last van heeft. Herkent u zichzelf of uw partner in bovenstaande klachten? Praat er dan eens over met uw huisarts. Op de website van de Apneuvereniging (www.apneuvereniging.nl) kunt u ook veel informatie vinden over slaapapneu. U kunt daar ook een vragenlijst invullen en kijken of u een hoog risico heeft op OSAS. U kunt dan eventueel doorverwezen worden naar het Slaapteam (longarts, KNO-arts en neuroloog) van het Flevoziekenhuis om een slaaptest te laten doen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply