Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Het komt vast door m’n hormonen!’
    Rate this post

    De hormoonbalans wordt vaak ontregeld door (langdurige) stress. Dit geeft een ­verhoogde afgifte van cortisol en uiteindelijk leidt dit tot een insulineresistentie (bloedsuikerafwijking).

    Vaak worden klachten zoals spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn afgeschoven op de hormonen. Hormonen werken nauw met ­elkaar samen, en dan voornamelijk de ­hormonen oestrogeen en progesteron, die samen met insuline en cortisol de ruggengraat van het hormoonnetwerk vormen. Voor vrouwen is de balans tussen de ­hormonen oestrogeen en progesteron uitermate ­belangrijk bij het handhaven van een goede ­gezondheid, op zowel jongere als oudere leeftijd.
    Stress, slecht eten, zware sportprogramma’s, crashdiëten en hormoongebruik (waaronder de anticonceptiepil) zijn belangrijke redenen voor het niet ovuleren. Veel chemicaliën zoals pesticiden, farmaceutische medicijnen, PCB’s, dioxinen en componenten van plastic zijn eveneens sterke hormoonverstorende factoren. Hormoonverstoringen geven klachten als dwangmatige eetlust, hoofdpijn, depressie met angst en irritatie, PMS, gevoelige en opgezette borsten, cystes in de borsten, overgewicht, vermoeidheid, stemmingswisselingen, vocht vasthouden, slapeloosheid en een verhoogd risico op een miskraam.
    De dagelijkse voeding voor een optimale hormoonbalans moet vooral uit groenten, fruit, zaden, noten, peulvruchten en volkoren ­producten bestaan. Vette vis, zoals haring, s­ardines, makreel en zalm en gevogelte, mits afkomstig van biologisch dynamische of ­ecologische bedrijven (dus hormoonvrij) ­mogen in het menu niet ontbreken.
    Tijdens een consult breng ik je hormonale leven in kaart en geef ik je adviezen over ­mogelijke oplossingsrichtingen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply