Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • In balans komen én blijven
    Rate this post

    De winter is gelukkig voorbij. Veel snot in kleine neusjes lijkt te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar hoe zorgen we er nu al voor dat volgend najaar het pakje zakdoekjes in de tas kan blijven en dat de kleintjes niet weer vol komen te zitten? En wat doen we tegen die hooikoortsaanvallen? Natuurlijk is het niet erg om af en toe eens ziek te zijn. Het is zelfs goed, zolang het maar niet chronisch wordt. Een bezoek aan een mesoloog kan antwoord geven op de vraag hoe jij en je gezinsleden goed in balans kunnen komen en blijven.

    Mesologie is een effectieve combinatie van reguliere en alternatieve geneeswijzen en slaat een brug tussen oosterse (Traditional Chinese Medicin (TCM) en Ayurveda) en westerse geneeskunde. Een mesoloog maakt een behandelplan afgestemd op het individu.

    Constituties
    De Ayurveda uit India leert ons dat elk individu wordt geboren met een bepaalde constitutie. Dat klinkt logisch. Iedereen is opgebouwd uit de aardse materie, lucht / ruimte, water en vuur. Deze materie wordt uitgedrukt in de begrippen ‘Vata’ (wind / ether / lucht), ‘Pitta’ (vuur en water) en ‘Kapha’ (water en aarde). Iemand met veel Vata als basis is gevoelig voor aandoeningen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door wind, kou en droogte. Zo’n constitutietype heeft baat bij warmte, smering en olie en verwarmende kruiden. Een persoon met veel Pitta is vurig en heeft het gauw warm. Pitta zorgt voor een goede vertering. Een Vata-persoon heeft vaak een zwakke spijsvertering. Ieder mens krijgt van de ouders al vóór de geboorte een unieke combinatie van deze eigenschappen.

    Een Kapha-persoon houdt van structuur, ook zichtbaar in het lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van vet en slijm. Interessant is dat peuters zich ook nog bevinden in de Kapha-levensfase en daardoor vaak heel gevoelig zijn voor verslijmende voeding (zuivel) en kou. Vandaar dus die eeuwige snotneus. Een mesoloog kan adviseren wat te doen bij een overmaat aan Kapha. Ouderen leven in de Vata-fase en zijn gevoelig voor droogte, kou en wind. Filosofisch gezien zorgt Pitta ervoor dat we onze doelen bereiken, maar een teveel aan Pitta kan zorgen voor klachten als brandend maagzuur of diarree. Met behulp van bovengenoemde wetenschap kan een mesoloog helpen de balans terug te vinden.

    Immuunsysteem verbeteren
    Daarnaast weten we dat herstel van de darmflora en het darmslijmvlies een belangrijke rol speelt bij het ­verbeteren van het immuunsysteem. Vaak wordt daarom bij ‘snotneuzen’ een passend voedingsadvies gegeven. Soms worden kruiden of homeopatica ingezet om de weerstand te verbeteren. Indien nodig worden tekorten aangevuld met voedingssupplementen in de vorm van mineralen, vitaminen, pre- en probiotica.

    Balansherstel
    Ook de Traditionele Chinese geneeskunde gaat uit van balansherstel, namelijk tussen Yin en Yang. Ook kan er sprake zijn van een volte (shi) of een leegte (xu). Hiervoor wordt onder meer gekeken naar de tong en wordt de pols gevoeld. Tijdens de vijfjarige studie Mesologie heeft de mesoloog geleerd oosterse en westerse kennis te integreren. Een mesoloog beschikt over uiteraard over de nodige kennis van anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie. Naast een lichamelijk onderzoek hoort ook het elektrofysiologisch onderzoek, een diagnostische meting, bij het consult. Daarin worden ook leefstijl en psyche besproken. Een consult wordt vergoed door de meeste verzekeraars, mits je aanvullend verzekerd bent.

    Wil je weten of mesologie iets voor jou kan betekenen, neem dan gerust contact op!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply